Premijer Srbije

Vučević: Rezolucija o Srebrenici dodatno narušava odnose unutar BiH

  • Izvor: SRNA
  • 10.07.2024. 15:52

Premijer Srbije Miloš Vučević istakao je u razgovoru sa novim stalnim koordinatorom UN u Srbiji Matildom Mordt da nedavno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN nikako ne doprinosi stabilnosti u regionu, već, naprotiv, dodatno narušava odnose unutar BiH.

Vučević je sagovornicu upoznao i o teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i svakodnevnom teroru režima premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija kojem su izloženi, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na sastanku u Beogradu bilo je riječi o daljoj saradnji sa ovom organizacijom u oblasti nacionalnog strateškog okvira ciljeva održivog razvoja.

Vučević je istakao da su djelokrug rada i angažovanje Kancelarije UN u Beogradu i saradnja sa institucijama veoma važni za Srbiju u podršci smanjenju siromaštva, očuvanju životne sredine, podizanju ekonomije i jačanju institucija.

On je naveo da je prioritet Vlade Srbije stvaranje boljeg poslovnog okruženja i privlačenje velikih investicija, od kojih bi velike benefite imao i domaći privatni sektor, mala i srednja preduzeća.

Vučević je ukazao da su industrija i poljoprivreda najvažnije privredne grane za očuvanje održivog privrednog rasta, kao i oblast turizma koja posljednjih godina bilježi značajan privredni rast.

Matilda Mordt je istakla da UN imaju važnu ulogu u rješavanju pitanja klimatskih promjena i čestitala Vladi Srbije na izuzetnom angažovanju jačanja institucionalnih kapaciteta za bavljenje pitanjem klimatskih promjena.

Ona je dodala da podrška privatnim kompanijama u oblastima zelenih inovacija i IT tehnologija predstavlja veliki potencijal za ekonomiju, te da očekuje nastavak saradnje u svim važnim oblastima.

Na sastanku je bilo riječi o samitu UN, koji će biti održan u septembru, na kojem će biti potpisan dokument o zajedničkoj agendi UN i ispunjenju "Agende 2030" sa njenih 17 ciljeva održivog razvoja.


Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.