Vremenska prognoza

Vrhunac toplotnog talasa, u Srbiji se očekuje oluja

  • Izvor: Telegraf
  • 16.07.2024. 18:16

Nastavlja se toplotni talas na Balkanu. U podne je temperatura u Smederevskoj Palanci dostigla 38 stepeni, a u 15 časova u Banjaluci je bilo 35, a u Ćupriji 41 stepen.

Za čitavu Republiku Srpsku izdato je crveno upozorenje. Nešto ugodnije se očekuje sutra, ali će na snazi i tada biti aktivan narandžasti meteoalarm.

Poslije podne i pred kraj dana na zapadu i jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Tropski toplo vrijeme očekuje se i u nastavku sedmice, ali će temperature biti u manjem padu. Maksimalna temperatura u srijedu biće od 35 do 39°C, u četvrtak i petak od 33 do 37°C, a za vikend od 32 do 36°C. U srijedu poslije podne i pred kraj dana jači razvoj oblačnosti očekuje se u većem dijelu Srbije, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Strašna tragedija kod Vrbasa: Beba se udavila u gumenom bazenu

Strašna tragedija kod Vrbasa: Beba se udavila u gumenom bazenu

Uz jači razvoj oblačnosti lokalnih pljuskova sa grmljavinom biće i u četvrtak i u petak u pojedinim predjelima Srbije i u subotu ujutro na sjeveru Srbije, uglavnom na području Vojvodine. U subotu poslije podne i pred kraj dana i u nedjelju poslije podne, jači razvoj oblačnosti očekuje se u južnim i jugozapadnim predjelima Srbije, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, naročito u brdsko-planinskim predjelima. Nažalost, u predjelima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, postojaće i opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda sa gradom, olujnim vjetrom i obilnim pljuskovima. U tim predjelima u kratkom vremenskom intervalu može da padne i veća količina padavina.

Oboren ljetni rekord potrošnje struje u Srpskoj: Ovo je razlog

Oboren ljetni rekord potrošnje struje u Srpskoj: Ovo je razlog

Ovo je uobičajena situacija, da u vrijeme vrelih dana unutar vazdušne mase dođe do formiranja jakih konvektivnih oblaka, uz pljuskove sa grmljavinom li oluje. Ovi grmljavinski procesi mogu nastati i dolaskom svježijeg vazduha iznad pregrijane podloge, pa se topla vazdušna masa uzdiže i savija u obliku klina. S obzirom na to da se u narednom periodu na pojedinim lokacijama očekuju grmljavinske oluje i nepogode, potrebno je redovno pratiti državne i nadležne službe i ponašati se u skladu sa vremenom.

(Telegraf)

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1993 (16+)

    ''Serija: 1993 (16+)