Progovorio poznanik uhapšenog vehabije Despotovića, otkrio detalje o njemu!

Vjeroučitelj rekao da prelazi u islam zbog djevojke

  • Izvor: Kurir
  • 05.07.2024. 07:44

Igor Despotović (25) uhapšen je u subotu u Beogradu zbog sumnje na terorističko udruživanje, nakon krvavog napada ispred izraelske ambasade koji je izveo Miloš Žujović (25), koji je uzeo vjersko ime Salahudin i koji je poslije napada ubijen.

Dobar poznanik uhapšenog Despotovića kaže da je Despotović u srednjoj školi bio maltretiran od strane drugih učenika, ali kad se to riješilo on je ostao povučen i uvijek je bio sam.

- Igor je bio jedan od retkih dobrih momaka u toj srednjoj školi. Miran, pristojan, skromnog držanja, ali i nekako previše povučen. On se ni sa kim nije družio i na odmorima je stajao sam - kaže poznanik za Kurir i objašnjava:

- On je profesoru vjeronauke, jedanput baš na času otkrio kako namerava da pređe u islam. Svi smo bili onako zbunjeni, jeste on bio onako povučen, ali smo se pitali otkud mu ta ideja.

Prema njegovim riječima, vjeroučitelj je pokušao da ga odgovori od te ideje, ali nije uspio jer je Despotović već bio vrbovan.

- On je nakon toga ostao sa njim u dugim razgovorima, pokušavajući da ga od toga odvrati, ali u tome nije uspio, a pošto mu je Igor kao razlog svoje odluke da promijeni veru naveo djevojku muslimanku s kojom je počeo da se viđa, profesor je pomislio da se radi o pukom mladalačkom hiru usljed prve vatre ljubavi, koji će ga proći kad se malo stiša i sama vatra. Nije mogao slutiti da je Igor već tada stupio u kontakt sa vehabijama iz Novog Pazara i da su ga oni još tada uzeli pod svoje - priča sagovornik.

Kako kaže, to je očigledno učinio iz dubinskog revolta zbog svega što je trpio od vršnjaka.

- Iste godine pošto je završio školu, uhapšen je zbog detaljnog planiranja da "otme kamion i uleti u Knez Mihailovu". Еto ga uhapšenog i ovih dana kao saradnika Miloša Žujovića iz Mladenovca, ubijenog tokom napada na pripadnika Žandarmerije, koji je prišao islamistima vjerovatno iz neke slične psihološke drame - kaže poznanik Igora Despotovića i dodaje:

- Baš srpski momci, jedan iz Beograda, drugi iz srca Šumadije...

Despotović je, da podsjetimo, ove godine u aprilu osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog podsticanja na izvršenje krivičnih djela.

- Okrivljeni Despotović Igor osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, kao i vrijeme provedeno na mjeri zabrane napuštanja stana uz primjenu elektronskog nadzora - obrazloženo je ranije ove godine.

Despotović je, što se navodi i u optužnici koja je podignuta protiv njega, u stanju uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma.

- Sumnja se da je od početka marta 2020. godine do 5. februara 2022. godine na više društvenih mreža administrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u dijelu naloga koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja tekstova snimaka i fotografija koji veliča organizaciju Islamska država - navodi se u optužnici.

Despotović je hapšen i u akciji BIA 2017. godine kada je spremao teroristički napad i objavljivao poruke podrške Islamskoj državi, ali i pisao uputstva za trovanje nemuslimanskog stanovništva gasom "Sarin"!

Despotović je već osuđivan zbog sličnog djela i to 2018. godine zbog sumnje da je planirao napad kamionom u centru Beograda.

(Kurir)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: