Premijer Srpske

Višković: NATO u svojoj istoriji imao vojne intervencije samo prema Srbima

  • Izvor: SRNA
  • 24.03.2024. 22:01

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras u Prokuplju da je NATO od 1949. godine kada je osnovan kao odbrambeni savez jedino imao vojne intervencije prema Srbima.

"U Republici Srpskoj 1995. godine i četiri godine kasnije u Srbiji bombardovali su naš narod i napravili velike zločine", istakao je Višković koji je u Prokuplju prisustvovao obilježavanju 25 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

On je podsjetio da su ubijali nedužnu djecu, rušili imovinu, škole, obdaništa, mostove, puteve, željezničke pruge.

"Ono što se ne može nadoknaditi jesu ljudski životi, a njih je više od 2.500 u tri mjeseca agresije, ali i 12.500 ranjenih. Ono što im nikada ne smijemo oprostiti jeste korištenje municije koja je zabranjena po svim konvencijama, od kasetnih bombi do osiromašenog uranijuma. Zagadili su ovu lijepu zemlju", istakao je Višković.


Novaković Bursać: Ključ rješenja na evropskom putu je u našim odnosima

Novaković Bursać: Ključ rješenja na evropskom putu je u našim odnosima

On je naglasio da zločinci nemaju ni stida ni obraza.

"Da se pokušaju barem izviniti za svoje zločine. Oni pokušavaju da sve to opravdaju, a i sami znaju da je to nemoguće", rekao je Višković za RTRS.

U Prokuplju je, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Republike Srpske Milorada Dodika i Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i zvaničnika Srbije i Srpske, održana državna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.


Zašto Americi smeta humanost: Možete ugasiti pravno lice, ali ideju Srpske kuće ne

Zašto Americi smeta humanost: Možete ugasiti pravno lice, ali ideju Srpske kuće ne

U NATO agresiji na SR Jugoslaviju prije 25 godina, tokom 78 dana bombardovanja, ubijeno je 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja. 

Pratite nas i putem Vibera