Beograd

Veliki pad podrške ulaska Srbije u EU, protiv sankcija Rusiji više od 80 odsto građana

  • Izvor: SRNA
  • 01.11.2022. 20:19

Protiv uvođenja sankcija Rusiji je 80,6 odsto građana Srbije, podrška ulasku u EU ima najveći pad do sada, dok je protiv pristupanja NATO je 83,5 odsto ispitanika, pokazalo je istraživanje "Nove srpske političke misli" (NSPM).

Istraživanje, koje je predstavljeno u Beogradu, a urađeno je krajem septembra i početkom oktobra na uzorku od 1050 ispitanika, pokazalo je da gotovo trećina građana Srbije smatra da bi glavni, strateški spoljnopolitički oslonac Srbije trebalo da bude Rusija.

Za EU sa Njemačkom na čelu odlučilo se 22,6 odsto ispitanika, a za Kinu osam odsto, dok su SAD na nivou statističke greške, odnosno 1,1 odsto građana Srbije smatra da je ta zemlja najbolji strateški partner Srbije. Trećina ispitanih nema stav, jer ne može da se opredijeli.

Urednik NSPM Đorđe Vukadinović rekao je na konferenciji za novinare da u pitanju odnosa prema NATO-u i sankcijama Rusiji nema velikih razlika u odnosu na prethodno istraživanje od prije nekoliko mjeseci, ali podrška ulasku Srbije u EU pokazala je drastičan dodatni pad.

On je napomenuo da je istraživanje pokazalo da je protiv ulaska u EU sada gotovo 49 odsto građana Srbije, dok ih je 34,7 odsto "za".

"Da istraživanje radimo danas, 1. novembra, siguran sam da bi procenat ispitanika koji su protiv članstva išao i više od 50 odsto", rekao je Vukadinović, dodajući da je interesantno da rast protivnika ulaska u EU pokazuje i da je sve manje neopredijeljenih.

On je dodao da se porast evroskepticizma pokazuje i u odgovoru na pitanje "Da li podržavete ulazak Srbije u EU, ukoliko bi uslov za to bilo priznaje nezavisnosti Kosova?", pri čemu je ranija podrška od 30 odsto pala na osam odsto, dok je apsolutno protiv 79,6 odsto građana.

"Stav je potpuno jasan, deset naprema jedan odsto građana odbacuje ovu ideju trampe, nepristojne ponude priznanja nezavisnog Kosava za puno članstvo, kada bi ga neko stvarno nudio", rekao je Vukadinović.

On je dodao da anketa pokazuje da famozni njemačko-francuski plan za građane Srbije "nije na stolu", odnosno apsolutno je neprihvatljiv.

Kada je riječ o članstvu Srbije u NATO-u, kaže Vukadinović, iznenađenja nema i rezultat je gotovo identičan prethodnom istraživanju, odnosno protiv ulaska u ovaj vojni savez je 83,5 odsto građana.

Čak 80,6 odsto ispitanika ne podržava uvođenje sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, a da će vlast Srbije ostati na sadašnjoj neutralnoj poziciji smatra 43,8 odsto građana, dok 16,8 odsto misli da će Srbija, ipak, uvesti sankcije.

"Važno je istaći da je opao procenat onih koji tvrde da će Srbija uvesti sankcije Rusiji, a porastao broj onih koji nemaju stav", naveo je Vukadinović.

Ovo istraživanje pokazuje da ideju "Otvorenog Balkana" između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije podržava gotovo 60 odsto ispitanika, prenosi "Sputnjik".

Istraživanje NSPM prati pomjeranje raspoloženja javnosti Srbije po bazičnim pitanjima i percepciju socijalno-ekonomskog položaja građana.

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.