Ivica Dačić

Već dvije decenije Srbi i SPC na Kosmetu pod udarom šovinista

  • 26.07.2018. 20:26

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija garantuje sva prava i punu vjersku i kanonsku jednakost pripadnicima svih vjerskih zajednica i naglasio da takva situacija na žalost nije na Kosmetu, gdje se Srbi i Srpska pravoslavna crkva (SPC) nalaze pod udarom većinskog stanovništva i njihove šovinističke ideologije već dvije decenije.

On je na ministarskom sastanku o vjerskim slobodama u Vašingtonu podsjetio da se Kosmet od 1999. godine nalazi pod mandatom UN, ali da su od juna te godine podjednako na udaru svi elementi prisustva srpske zajednice i istorije na Kosmetu. 

"Na udaru su ljudi živi i mrtvi (rušenje grobalja), kulturna baština, crkve i manastiri. Uništavaju se i devastiraju verski, kulturni, istorijski tragovi slovenstva i Pravoslavlja, uključujući verbalne i fizičke napade, pa i ubistva sveštenika SPC", rekao je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

On je naglasio da su od četiri izuzetna vjerska objekta koja se nalaze na listi svjetske baštine-UNESKO: Pećka patrijaršija, manastir Visoki Dečani, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, opstala samo tri, jer su bili pod punom fizičkom zaštitom NATO snaga, odnosno KFOR-a. 

Prema njegovim riječima, još je tragičnije stanje prava na vjeroispovjest srpskog stanovništva, gdje ono direktno zavisi od sredine u kojoj se vjerski objekat nalazi. 

"Tako je pravo i sloboda na verske obrede poput krštenja, venčanja, pričešća, sahrane ili pomena i uopšte kad je reč o molitvi pravoslavnih vernika, obezbeđeno samo u crkvama i manastirima koji se nalaze u sredinama sa većinskim ili pretežno srpskim stanovništvom", naveo je Dačić. 

On je upozorio da ta tragična situacija ima, nažalost, pored etničkih, i svoje sistemske uzroke i naglasio da se mora shvatiti da objekti SPC na Kosmetu nisu muzeji, niti spomenici već "dio koncepta žive crkve, koja je uvijek dostupna i na usluzi vjernicima, hramom, sveštenstvom i monaštvom". 

"Isto tako, posete raseljenog srpskog stanovništva svojim crkvama i manastirima ne smeju se smatrati hodočašćem. To nisu posete stranaca, već dolasci vernika da se pomole, da zapale sveće, da obiđu grobove svojih predaka i bližnjih", rekao je Dačić. 

On je zaključio da je upravo stoga za unaprijeđenje vjerskih sloboda na Kosmetu potrebno promjeniti pristup i odustati od negiranja, minimiziranja i relativizovanja kontinuirane netolerancije većinske zajednice i njenih institucija, što treba da prate sistematski napori za podizanje svjesti o pravu drugih da slobodno i neometano ispovjedaju svoju vjeru.