Kancelarija za KiM

"Ukidanje dinara na KiM može imati dalekosežne posljedice"

  • Izvor: Agencije
  • 31.01.2024. 10:14

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju uputila je diplomatskim krugovima memorandum u kojem upozorava da najavljena zabrana upotrebe srpskog dinara na Kosmetu predstavlja najopasniji korak Prištine ka eskalaciji koja bi mogla imati dalekosežne posljedice na sektore od vitalnog značaja za Srbe.

Iz Kancelarije ističu da bi obustava plaćanja u srpskim dinarima odmah pogodila više od 100.000 Srba, kao i različite etničke grupe poput Roma, Goranaca, Crnogoraca, Hrvata, Turaka, Aškalija, Еgipćana, Albanaca i Bošnjaka.

"Vitalne institucije poput škola, vrtića i bolnica ne bi bile u stanju da izmire svoje finansijske obaveze, uključujući isplatu plata, nabavku osnovnih stvari i operativne troškove, što bi dovelo do humanitarne krize i pogoršanja već neizvesne situacije za Srbe na Kosmetu“, navedeno je u memorandumu.

Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog uticaja koje bi zabrana upotrebe dinara mogla da ima na održivost malih preduzeća u vlasništvu Srba, što bi moglo da dovede do zatvaranja tih preduzeća i gubljenja radnih mjesta.

U političkom smislu, u memorandumu se izražava zabrinutost zbog potencijalnih posljedica te odluke na dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje ЕU, prošle sporazume i energetske paktove, koji su, kako se navodi, ključni stubovi regionalne saradnje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sinoć hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije, nakon što je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti odbio prijedlog SAD, ЕU i zemalja Kvinte i odlučio da danas počne zabrana upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem Vibera