Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i S. Mitrovica

U toku potvrđivanje ostavki Srba u prištinskim institucijama

  • Izvor: SRNA
  • 06.11.2022. 10:43

U Zubinom Potoku, Leposaviću, Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici u toku su sjednice skupština opština na kojima se potvrđuju odluke predstavnika Srba o napuštanju prištinskih institucija.

Na dnevnom redu je i razmatranje političko-bezbjednosne situacije.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević je na početku sjednice podnio ostavku i poručio da potezi Prištine prijete da uruše sve ono što se godinama gradilo.

- Podsjetiću vas da je ova opština nastala kao rezultat Briselskog sporazuma, ali nas potezi Prištine dovode do toga da se taj sporazum ruši. Samim tim, dovodi se u pitanje dalje postojanje opštine - rekao je Radojević.

On kaže da je njegova i želja svih da se sačuva mir i suživot, podsjetivši da se na glavnom mostu na Ibru dogodilo više od hiljadu napada.

Radojević je rekao da su se u gradu na Ibru događali multietnički sukobi i da je zahvaljujući njemu i odbornicima situacija stabilizovana.

U Sjevernoj Mitrovici je mirno uoči današnjeg svenarodnog skupa koji će biti održan u podne na Trgu Šumadija.

Tokom noći nisu zabilježeni bilo kakvi incidenti, a na prilaznim putevima sjeveru Kosova povećano je prisustvo pripadnika Kosovske policije i KFOR-a.

Zbog posljednjih poteza Prištine Srbi su napustili sve političke institucije - skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na sjeveru Kosmeta, pravosudne organe, policiju i administraciju.

Odluka o napuštanju institucija ostaje na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje sporazume, ne povuče odluku o tablicama i ne formira Zajednicu srpskih opština.