Petrović izjavio

U Srbiji do danas potvrđeno 2.238 slučajeva afričke kuge svinja

  • Izvor: Agencije
  • 25.08.2023. 14:23

Direktor Uprave za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Miloš Petrović rekao je da je do današnjeg dana potvrđeno 2.238 slučajeva afričke kuge svinja na teritoriji 14 upravnih okruga Srbije.

On je na sjednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu istakao da je do današnjeg dana eutanazirano 31.417 svinja, od čega 14.125 na farmama.

- Sprovedene su sve mjere za sprečavanje širenja bolesti, uključujući i dezinfekciju na farmama, nova žarišta se obrađuju istog dana, što znači da nakon analize već sutradan idemo u akciju na terenu - rekao je Petrović.

On je dodao da će doći do odjavljivanja još 11 žarišta ako ne bude novih slučajeva sa afričkom kugom svinja.

Istakao je da će se naknada štete vršiti kada pristigne kompletna dokumentacija, a da je do današnjeg dana izrađeno 939 zahtjeva vrijednih 371 milion dinara.

- Mi vodimo intezivnu borbu od marta, a sam podatak da je broj eutanaziranih svinja manji na današnji dan ukazuje da imamo uspjeha. Kroz duži vremenski period ministarstvo radi na edukaciji i sprovođenju svih predviđenih mjera - istakao je on.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.