Beograd i Vojvodina

U Srbiji 5 osoba ima majmunske boginje, svi su istog pola

  • Izvor: Telegraf
  • 07.07.2022. 13:32

U Srbiji je od 17. juna 2022. godine do danas registrovano pet importovanih potvrđenih slučajeva obolijevanja od majmunskih boginja, među osobama muškog pola. Slučajevi su registrovani na teritoriji Beograda i Vojvodine, rečeno je za Telegraf.rs u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Svi slučajevi imaju tipičnu kliničku sliku majmunskih boginja sa razvojem ospe - kažu za Telegraf.rs u Institutu "Batut".

Jedna osoba je u izolaciji u bolničkim uslovima, a ostale osobe su u kućnoj izolaciji.

U Beogradu su majmunske boginje registrovane kod 3 osobe, a u Vojvodini kod 2.

Kako je Institut "Batut" saopštio na svom sajtu, svi oboljeli imaju lakšu tipičnu kliničku sliku oboljenja sa razvojem ospe.

"Baut" dodaje da pojava slučajeva obolijevanja od majmunskih boginja u više zemalja bez poznate epidemiološke povezanosti sa endemskim područjima (zapadna i centralna Afrika) predstavlja neočekivani događaj i zahtjeva dodatnu obazrivost zbog rizika od pojave i širenja te bolesti i u našoj zemlji.

Prema posljednjim podacima Еvropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije u 31 zemlji Еvropskog regiona registrovano je 4177 slučajeva majmunskih boginja.

(Telegraf)