Veliki gubici

Treći mjesec blokade Prištine na robu iz centralne Srbije, najviše trpe građani

  • Izvor: Agencije
  • 15.08.2023. 05:00

Odluka prištinskih vlasti o blokadi srpskih proizvoda ulazi u treći mjesec. Gubici su veliki, a šteta se svakodnevno uvećava.

Iz Privredne komore Srbije je potvrđeno da ona do sada iznosi bezmalo 50 miliona evra zbog čega trpe obje strane. Za sada još nema sigurnih naznaka da li će, i kada, zabrana prestati da važi.

Snežana Petrović iz Gračanice prije dva mjeseca platila je krevete u ovlašćenom "Simpovom" salonu na KiM koji joj još nisu isporučeni.

- Kontaktirala sam s vlasnikom salona više puta, on se izvinjava, ponudio je i da mi vrati novac i kaže da nije do njega jer kreveti ne mogu da stignu iz fabrike u Vranju zbog odluke o blokadi - navodi Petrovićeva.

Posljedice odluke prištinske vlade o blokadi robe proizvođača iz uže Srbije, iz dana u dan sve su osjetnije i vidljivije na policama u trgovinama, i na sjeveru Kosova i Metohije i u enklavama južno od Ibra.

- Nedostaju deterdženti, majonez… alkoholnih pića, piva i sokova poodavno nema, tu su i prehrambeni artikli, mnogo toga nedostaje - kaže Dragan Јosifić, vlasnik najvećeg srpskog marketa u Gračanici.

Kako će biti sahranjen monstrum iz Gradačca

Kako će biti sahranjen monstrum iz Gradačca

Posljedice osjećaju i vlasnici manjih trgovina i marketa. Aca Vasić kaže da se najviše traže suhomesnati i mliječni proizvodi iz Srbije, čips, kolači i keks. Iako se trgovci trude da ponude robu iz regiona potrošači traže srpske proizvode.

- Rafovi ne mogu da stoje prazni, mi na upražnjena mjesta izložimo robu proizvođača iz regiona ali kupci traže domaće i pitaju zašto nema, kada će da stigne - kaže Јosifović.

Trgovci kažu da su pristupačne cijene i kvalitet kome su kupci ostali verni i kome vjeruju razlog zbog čega su srpski proizvodi traženiji od ostalih.

Ko je zakazao u slučaju Nizame Hećimović?

Ko je zakazao u slučaju Nizame Hećimović?

Odluku o zabrani ulaska kamiona sa srpskim registarskim oznakama na Kosovo i Metohiju na snazi je od 14. juna, a uvedena je zbog hapšenja kosovskih policajaca koji su prešli na teritoriju centralne Srbije. Budući da su oni pušteni, Priština je u međuvremenu izmijenila odluku tako što je dozvolila ulazak kamionima sa srpskim tablicama. Protok robe je i dalje zabranjen.

Osim prehrambenih artikala, građevinskog materijala na Kosmet ne stiže ni srpska štampa. Stariji sugrađani spadaju u najvjernije čitaoce dnevnih izdanja i njih je posebno pogodila ova zabrana.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:00 Dan Sjećanja na stradanje i progon Srba u Oluji, prenos

    ''Vlade Republike Srpske i Srbije ove godine Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji hrvatske vojske "Oluja" obilježiće u subotu, 3. avgusta, u Loznici, a centralna manifestacija biće održana na stadionu "Lagator" sa početkom u 18 časova.

  • 18:35 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 18:40 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.