Formalno u vlasništvu Republike Srbije

Srbija postala vlasnik još četiri "miga 29"

  • 25.02.2019. 15:19

U 558. vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču izvršena je primopredaja četiri bjeloruska "miga 29". "Migovi" su od danas i formalno u vlasništvu Republike Srbije, a u zemlju će doći pošto bude završen remont koji je počeo u bjeloruskom remontnom zavodu 22. februara.

Primpopredaji je prisustvovala delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, koju je predvodio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Ovo su četiri aviona koja su vlasništvo države Srbije, Ministarstva odbrane i Ratnog vazduhoplovstva. Možemo slobodno da kažemo da mi od danas raspolažemo sa 14 "Migova 29" što je broj koji nismo mogli da sanjamo 2012. godine kada je predsjednik Vučić postao ministar odbrane. U ovom vremenu njegovi lični odnosi sa predsjednikom Lukašenkom su pokazali koliko su važni i mi danas stojimo ispred četiri aviona koja su plod ugovora o vojno-tehničkoj saradnji i pomoći Bjelorusije Srbiji", rekao je Vulin.

Dogovoreno je da se remont i prva faza modernizacije "migova 29" završi u bjeloruskom 558. vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču.

Govoreći o rokovima ministar Vulin je istakao da su oni dogovoreni i precizni i da je Srbija zadovoljna njihovom brzinom. Očekuje da će se u najkraćem roku završiti faza remonta i da će se preći u fazu modernizacije.

"Mi ćemo imati 14 "migova" na nivou generacije 4+ što znači da su jedni od najsavremenijih aviona na svijetu. Naše ratno vazduhoplovstvo decenijama nije bilo snažnije, naši piloti sada mogu da računaju na časove naleta kao u vrijeme JNA, mogu da računaju da će upravljati najsavremenijim sredstvima a naše nebo i naša Srbija će biti sigurna, slobodna i nezavisna. Ovo je veliki dan za državu Srbiju, veliki dan za naše Ratno vazduhoplovstvo", izjavio je Vulin.

Tagovi: