KiM

Srbi u Zubinom Potoku protestovali zbog skrnavljenja svetinja

  • Izvor: Agencije
  • 27.09.2024. 13:13

Srbi iz opštine Zubin Potok održali su danas protest zbog vandalskog ponašanja policije samoproglašenog Kosova, koja je nedavno oskrnavila crkvište u selu Češanoviće, ali i zbog pokušaja uzurpacije Crkve Svete Ane u Perkovcu i hrama u selu Vinarce kod Kosovske Mitrovice.

Ogorčeni Srbi okupili su se ispred policijske stanice u Zubinom Potoku, a potom održali protestni marš na magistralnom putu, javlja RTS.

Okupljeni su na čelu kolone istakli krst i zastavu Srpske pravoslavne crkve. 

Nakon što su okupljeni mještani upalili svijeće i pomolili se ispred ikona, nekoliko njih je za Kosovo onlajn kazalo razlog današnjeg okupljanja.

"Prije svega smo hrišćani i držimo do sebe. Ne damo na svetinje i na nas same, jer smo vjerski narod i uz Božju pomoć, doći ćemo do cilja, a to je mir", kaže Aleksandar Perović.

Dodaje da nije prvi put da dolazi do skrnavljenja crkava, ali da nema povjerenja u policiju, pa su nezadovoljstvo iskazali ispred stanice.

"Da napokon uzmu učešća u čuvanju svetinja, a ne pumpi i nebitnih lokacija" poručuje Perović.

Jelena Radić takođe kaže da je ovo prilika da se izrazi nesaglasnost i protest zbog posljednjih događa.

"Držim ikonu Bogorodice Ljeviške. Znate šta se 2004. dogodilo sa našom Bogorodicom Ljeviškom, ona je spaljena. Kako ne bi dozvolili da se to desi ponovo, zato smo ovde. Molimo vlast da imaju u vidu da svetinje nećemo da damo ni po cijenu života. KiM je naša zemlja i tako će da ostane zauvijek", naglašava Radić.


(Foto: Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: