Takse

Srbi traže pritisak međunarodne zajednice na Prištinu

  • 04.12.2018. 13:51

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu održani su mirni protesti sa kojih je međunarodnoj zajednici upućen apel da izvrši pritisak na Prištinu da ukine anticivilizacijsku i nerazumnu odluku o uvođenju stoodstotnih carinskih stopa na robu iz centralne Srbije i BiH.

Sa protesta više hiljada Srba iz Gračanice poručeno je da će oni ostati i opstati na svome i da nema sile koja će ovo mjesto, prepoznatljivo po zadužbini kralja Milutina, Manastiru Gračanica, "očistiti od Srba". 

Srđan Popović, gradonačelnik Gračanice - najveće opštine sa većinskim srpskim stanovništvom južno od Ibra - poručio je da će se Srbi sa područja centralnog Kosova na demokratski način boriti za svoja prava i da će, uprkos svemu, ostati na Kosmetu. 

"Ne damo svoje njive, ne odlazimo odavde, ne okrećemo leđa državi Srbiji. Nećemo da budućnost gradimo na nacionalizmu, želimo da se okrenemo životu i da gradimo budućnost sa svim ljudima koji žele mir", rekao je Popović i zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da neprestanoj podršci Srbima na Kosovu i Metohiji. 

Direktor Kliničko-bolničkog centra Priština sa izmještenim sjedištem u Gračanici Bratislav Lazić upozorio je da zdravstvenim ustanovama južno od Ibra prijeti humanitarna katastrofa i poručio međunarodnoj zajednici da otvori oči i naloži Prištini da ukine nerazumnu odluku o uvođenju stoodstotnih carinskih stopa. 

"Naši mirni demokratski protesti nisu usmereni na unošenje nemira, već su reagovanje na ugrožavanje prava srpskog naroda na život", kaže Lazić, naglašavajući da Srbi danas na pragu 21. vijeka brinu o pravu na život, pravu na liječenje i bolju budućnost. 

On je upozorio da se, uvođenjem ove carinske stope, ugrožava zdravstvena zaštita više od 63.000 zdravstvenih osiguranika i velikog broja zdravstveno neosiguranih lica južno od Ibra. 

"Želimo da ukažemo na stanje koje nam otežava normalan život i rad. Svedoci smo da najmoćnije zemlje ćute", rekao je Lazić i pozvao zdravstvene radnike da ostanu odani Hipokratovoj zakletvi. 

Sa protestnog okupljanja više hiljada Srba iz sjeverne Kosovske Mitrovice upućen je proglas srpskog naroda kojim se EU upozorava da je posljednji trenutak da pribjegne političkim i diplomatskim instrumentima kako bi se privela razumu Priština koja je odabrala put destabilizacije i neodgovornog poigravanja sa krhkim mirom na Kosovu I Metohiji. 

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić, čitajući proglas, naglasio je da se Srbi na Kosmetu ovim putem još jednom obraćaju Prištini i međunarodnoj zajednici sa jednim jedinim zahtjevom - da anticivilizacijske i diskriminatorske takse od sto odsto na robu iz centralne Srbije odmah budu ukinute. 

On kaže da uvođenje ovih mjera predstavlja opasan udarac miru i stabilnosti u regionu i najdirektniju prijetnju opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. 

"Mi od naše borbe za pravdu i opstanak ne možemo da odustanemo i pobeda nam je jedina opcija. Odlazak sa ognjišta nije opcija", rekao je Rakić. 

Srpski narod na Kosovu i Metohiji, navodi se u proglasu, nalazi se na ivici humanitarne katastrofe, jer ponestaje hrane i lijekova, a sve to se događa pred očima evropske javnosti koja je pala na ispitu propustivši da najoštrije reaguje onda kada je Priština uvela takse od 10 odsto, da bi potom uspostavila i potpunu blokadu uvođenjem taksi od 100 odsto. 

U proglasu se upozorava da je Priština odabrala put destabilizacije i neodgovornog poigravanja sa krhkim mirom na Kosovu i Metohiji, a primarni cilj je, ne vršenje ekonomskih pritisaka na Beograd, već širenje panike među srpskim narodom i njegovo iseljavanje sa ovih prostora. 

Zbog toga EU i zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova imaju dodatnu obavezu da se najozbiljnije i urgentno pozabave antievropskim, odmetničkim režimom u Prištini i njegovim stalnim pokušajima da se na terenu prodube međunacionalne omraze i izazovu sukobi, navodi se u proglasu. 

"Slike paljenja srpskih proizvoda na lomači su najozbiljnije upozorenje Briselu i evropskim prestonicama, jer su na taj način u političku praksu u samom predvorju EU vraćene metode iz najmračnijih i najtragičnijih epoha istorije našeg zajedničkog kontinenta", ističe se u proglasu. 

Srbi sa Kosmeta poručili su da, kao i do sada, računaju na punu podršku Vlade Srbije njihovim mirnim, ali nepokolebljivim protestima i da su uvjereni da Srbija nikada neće dozvoliti novi egzodus srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

Tagovi: