Njemački kancelar

Šolc traži da Srbija uvede sankcije Rusiji i prizna tzv. Kosovo

  • Izvor: RTRS
  • 10.06.2022. 19:03

Olaf Šolc prvi je evropski zvaničnik koji je javno i decidno rekao da Srbija mora da prizna nezvaisnost tzv. Kosova i uvede sankcije Rusiji da bi postala članica Evropske unije.

- Važno je da se što veći broj zemalja pridruži sankcijama portiv Ruske Federacije jer je to, pored isporuke naoružanja, nešto što pomaže Ukrajini da može da brani svoju suverenost i teritorijalnu cjelovitost - izjavio je Šolc na konferenciji za novnare nakon sastanka sa predsjednikom Srbije.

Šolc je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobio državnički odgovor: "Ne reagujemo na pritiske, vi radite svoj posao, a mi ćemo svoj".

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je danas prvi put čuo da se govori o međusobnom priznanju Beograda i Prištine, a do sada je bila riječ o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

- To smo čuli danas na konferenciji za medije u Prištini. Mogu da razumijem da se stvari mijenjaju na štetu Srbije, kao što sam i predvidio prateći prije nekoliko nedjelja šta se dešava. Ako mislite da treba da nam prijetite jer želimo da očuvamo poredak UN, ili da dođemo do kompromisa, nemamo ništa protiv. Mi svoj posao, vi svoj posao - naveo je Vučić.

(Izvor: RTRS)

Tagovi: