Beograd

Sin Muamera Zukorlića ministar bez portfelja, šta to znači

  • Izvor: Mondo.rs
  • 30.04.2024. 12:43

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić biće novi ministar u Vladi Republike Srbije.

Zukorlić će biti imenovan na poziciji ministra bez portfelja, kome će naknadno biti dodijeljena oblast koju će voditi.

SPP je i u prošlom mandatu imala ministarsku poziciju, tada je Еdin Đerlek vodio brigu o ravnomjernom regionalnom razvoju. Pored njega u "Nemanjinu" će se useliti kao ministri bez portfelja i Novica Tončev, Đorđe Milićević i Nenad Popović.

Usame Zukorlić je rođen 1992. godine i srpski je političar i pravnik, ujedno je i najmlađi ministar u ovoj vladi. Od 2021. obavlja funkciju predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP). Oženio se 2012. godine i ima četvoro djece. Pored maternjeg, govori i engleski i arapski jezik. 


Milica Zavetnica nova ministarka - evo koji resor preuzima

Milica Zavetnica nova ministarka - evo koji resor preuzima

On je sin pokojnog Muamera Zukorlića koji je bio potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, predsjednik i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Zukorlić je rođen 15. februara 1970. godine u Orlju pokraj Tutina. Dugo vremena je bio vodeći verski autoritet u Raškoj.

Šta je ministar bez portfelja?

U Zakonu o vladi se navodi da vlada može da ima ministre bez portfelja. Njihov broj predlaže mandatar za predsjednika vlade, a taj prijedlog potvrđuje Narodna skupština pri svakom izboru vlade. Vlada može da osnuje službe za stručne ili tehničke poslove za potrebe Vlade ili za poslove koji su zajednički ministarstvima i posebnim organizacijama. 


Amidžić: U Savjetu bezbjednosti nećemo iznositi našu istinu nego činjenice

Amidžić: U Savjetu bezbjednosti nećemo iznositi našu istinu nego činjenice

Sličan položaj ministrima bez portfelja imaju i potpredsjednici Vlade koji nisu istovremeno i ministri. Oni takođe rade po zaduženjima predsjednika Vlade, ali u sastav Vlade ulaze u svojstvu potpredsjednika. 

U sazivu Vlade Republike Srbije iz oktobra 2022. postoje tri ministra bez portfelja i to su Novica Tončev, Đorđe Milićević i Еdin Đerlek, podsjeća "Mondo".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: