Jevgenij Primakov

Ruski humanitarci obezbjedili tonu lijekova za Srbe na Kosovu

  • 29.03.2019. 11:15

Ruska humanitarna misija na Balkanu obezbijedila je tonu lijekova širokog spektra koji će biti upućeni u Kosovsku Mitrovicu, najavio je danas u Beogradu presjednik ove humanitarne misije Jevgenij Primakov.

On je rekao da su lijekovi, za čiju su nabavku novac prikupili građani Rusije, dopremljeni prije četiri dana u Beograd gdje čekaju da prođu određene carinske procedure. 

Primakov je na konferenciji za novinare rekao da su lijekovi nabavljeni u skladu sa potrebama bolnice u Kosovskoj Mitrovici i da je to prva pošiljka medikamenata koju će Ruska humanitarna misija uputiti Srbima na Kosmetu. 

On je naveo da su predstavnici te misije posjetili bolnicu u Kosovskoj Mitrovici i apoteke u sjevernom, srpskom dijelu grada i da su se uvjerili da je humanitarna situacija teška. 

"Bilo nam je važno da se uvjerimo da su rafovi u apotekama potpuno prazni, kao i magacini u bolnici", rekao je Primakov, koji je i poslanik u ruskoj Dumi. 

On je naveo da je do toga došlo poslije odluke prištinskih vlasti da uvedu taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, dodajući da su time ugrožena ljudska humanitarna prava Srba. 

"Konstatujemo da je takva situacija namjerno napravljena jer su vlasti u Prištini morale da znaju da će takse od 100 odsto dovesti do ovoga", rekao je Primakov. 

Primakov je dodao da Ruska humanitarna misija sarađuje sa Ministarstvom zdravlja Srbije i Kancelarijom Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju kako bi se carinske procedure obavile što prije i lijekovi isporučili na Kosmet. 

On je najavio da će ova misija i drugim projektima pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji, te da sarađuje sa vlastima u Beogradu i sa Srpskom pravoslavnom crkvom. 

Primakov je podsjetio da su i u centralnoj Srbiji pomogli izgradnju puta do sela Putinovo, kao i opremanje zdravstvenih službi u Medveđi i Požegi. 

On je napomenu da je ova organizacija aktivna i u Republici Srpskoj gde je pomogla otvaranje Centra ruske kulture na Palama i nabavku solarnih panela za bolnicu u Bileći. 

Ruska humanitarna misija postoji od 2010. godine, a u Srbiji je aktivna od 2015. Ona je neprofitna organizacija osnovana s ciljem pružanja pomoći stradalima u socijalnim, nacionalnim, religioznim i vojnim konfliktima. 

Pomaže i žrtvama represije, izbjeglicama, privremeno raseljenim licima, objavljeno je na sajtu ove organizacije.