Odbor za standardizaciju srpskog jezika

Proslijeđene dopune struke na Nacrt zakona o jeziku i pismu

  • Izvor: SRNA
  • 31.08.2021. 14:49

Odbor za standardizaciju srpskog jezika sačinio je prijedlog dopuna Nacrta zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, koji skupštine Srbije i Republike Srpske treba da usvoje 15. septembra.

Izražena je dobra vjera da će dopune, koje je Odbor poslao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te resornim ministrkama Srbije i Srpske Maji Gojković i Nataliji Trivić doprinijeti da konačni tekst zakona bude što bolji i pravno utemeljeniji, na dobrobit cijelog srpskog naroda.

Odbor za standardizaciju srpskog jezika ocijenio je da je logično i vrlo značajno da se u Srbiji i Republici Srpskoj donese jedinstven zakon o očuvanju i zaštiti srpskog jezika i ćirilice, budući da je u pitanju isti narod, sa istim jezikom i pismom kao osnovnim identitetskim obilježjima.

Iz Odbora je naglašeno da ovim zakonom i Povelja o srpskom kulturnom prostoru, koju su potpisala resorna ministarstva u Sremskim Karlovcima u martu 2019. godine, počinje da dobija puni smisao.

Ukazano je da je nepostojanje zakona o srpskom jeziku i ćirilici, posebno u novonastalim okolnostima, jedan od osnovnih uzroka urušavanja njegovog statusa u svim sferama njihove upotrebe.

Kada je riječ o primjeni budućeg zakona u Republici Srpskoj naglašeno je da se njime ni na koji način ne ugrožava status jezika i pisama druga dva konstitutivna naroda.

- Ustav Republike Srpske pominje tri jezika i dva pisma, ali pisma ne vezuje ni za jedan jezik. Prirodno je da se zakonom reguliše i obezbjeđuje upotreba ćirilice, jer je ona, ne samo tradicionalno srpsko pismo, nego i jedna od osnovnih srpskih identitetskih karakteristika - navedeno je u saopštenju Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Naglašeno je da se usvajanjem ovog zakona Srbi ne odriču srpske baštine koja je stvarana na latiničkim pismima nego da, naprotiv, cilj mora biti da država i naučne i kulturne institucije trajno vode brigu i o tom, za Srbe najznačajnijem dijelu pisane baštine.


Tagovi: