Ćirilica

Priština odlučuje tuđom pameću

  • 17.12.2018. 21:31

Da li su mogući razgovori sa Albancima poslije sankcija Srbiji i njihovim posljednjim potezima da za pregovarača tima Prištine stavljaju ratne zločince? O tim i mnogim drugim stvarima razgovaralo se u večerašnjoj emisiji Ćirilice.

"Sa naše strane postoji dobra volja za razgovorom. Ali ako neko povlači ovakve poteze, onda je jasno da tome nije do toga da se normalizuju odnosi, da se pruži ruka pomirenja i da se zajednički riješe problemi", rekao je Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i dodao ako se ne nađe rješenje za opstanak našeg naroda na Kosovu i metohiji, možemo se pitati za šta ćemo se to boriti za pet, deset godina?

Prijetnje Haradinaja da je će u slučaju bilo kakvog sukoba Amerika zaštiti Albance i da je jedan američki vojnik dovoljan da pobijedi sve Srbe koji budu kretali na Kosovo, Petković kaže da se ipak dosta toga promijenilo jer Srbija je druga država nakon 2012. godine.

Ovakvi koraci Prištine se vode "tuđom" pameću, međunarodne zajednice im sve dopuštaju iz navodnog straha od eskalacije sukoba.

"Treba isključiti čuđenje. Čudimo im se što nas ne vole, čudimo im se što koriste strane pozicije za sebe. To moramo da isključimo. Moramo da funkcionišemo na više slojeva. Prvi sloj da bude ono što pričamo pred međunarodnim zajednicama. Drugi nivo su tajni razgovori, i treći nivo priče su unutarsrpski dijalozi", poručuje Dragoslav Bokan, proslavljeni režiser i pisac.