Novinar

Preminuo Petar Luković!

  • 12.02.2024. 16:07

U Beogradu je, poslije duge i teške bolesti, preminuo novinar Petar Luković, saopštila je porodica, prenijeli su beogradski mediji.

Petar Luković je rođen 21. januara 1951. godine u Kraljevu. Pohađao je Šestu beogradsku gimnaziju i završio Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Karijeru je započeo 1976. kao novinar „Duge”. Kao politički i rokenrol kritičar pisao je za mnoge novine i časopise, kao što su „Džuboks”, „Mladost”, „Polet”, „Nedelja”, „Nedeljna Dalmacija”, „Politika”, „Oslobođenje”, „Vjesnik”, „Rok 82” i „Rok”.

Bio je glavni i odgovorni urednik portala „Е-novine”, radio je za beogradski nedjeljnik „Vreme”, gdje je jedno vrijeme bio i zamjenik glavnog urednika, a pisao je i za „Našu Borbu”.

Za hrvatski satirični nedjeljnik „Feral Tribune” pisao je od osnivanja 1984. godine. Sarađivao je sa časopisima „Reporter” iz Beograda, „Dani” iz Sarajeva i „Mladina” iz Ljubljane. Bio je glavni urednik časopisa „X Zabava” i radio za RTV Pink.

Objavio je tri knjige: „Bolja prošlost“, „Ćorava Kutija“ i „Godine raspada – hronika srpske propasti“.

Nagradu „Dragiša Kašiković” je dobio 1994. godine, a nagradu dnevnika Danas „Staša Marinković” 2001.

Za počasnog građanina Sarajeva bio je proglašen 2010. godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.