Hrvatske vlasti zabranile Vučiću posjetu

Predsjednik Srbije dva puta tražio da posjeti Jasenovac

  • Izvor: Blic
  • 17.07.2022. 18:42

Hrvatske vlasti zabranile su danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da privatno posjeti Jasenovac i Pakrac, pravdajući taj nesvakidašnji čin navodnom željom Vučića da "izazove haos u Hrvatskoj" i navodeći da se takve posjete moraju realizovati putem službenih protokola.

Ipak, kako Blic saznaje, predsjednik Srbije je u poslednjih godinu dana dva puta službeno pokušao da ugovori posetu Jasenovcu, ali su iz Zagreba oba puta stigle molbe da se posjeta odloži.

"Prva molba upućena je 10. septembra 2021. godine. Hrvatski premijer Andrej Plenković tada je zatražio da odložimo posjetu zbog 'protesta hrvatskih branitelja'", saznaje Blic iz nezvaničnih izvora.

Nakon toga, predsjednik Vučić je novu posetu zatražio 5. marta 2022.

"Druga posjeta trebalo je da bude realizovana 5. marta, na predsjednikov rođendan. Međutim, molba premijera Plenkovića bila je ista: ne sada", dodaje se.

Kako se navodi iz nezvaničnih izvora, Vučić je oba puta uvažio molbu hrvatskih vlasti i odložio posjetu.

Da je Vučić već dva puta planirao posjetu koja mu je odlagana potvrdio je danas i Milorad Pupovac, saborski poslanik i predsednik SDSS, piše Blic.

"Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Republike Srbije ne može da dođe u posjetu Jasenovcu. Nije se smjelo dogoditi da se traže alternativni načini kako bi se moglo obezbediti da se taj dolazak osigura i da prođe u redu. Posebno se nije smelo dogoditi jer je već dvaput u poslednjih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumele i odložile. Ovaj put je ta komunikacija izostala", poručio je Pupovac na konferenciji za novinare.

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    '''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.