Batajica

Pogledajte kako lete srpski MIG-29 VIDEO

  • 03.05.2019. 09:09

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, u pratnji zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića i komandanta RViPVO general-majora Duška Žarkovića, obišao je na aerodromu Batajnica pripadnike Vojske Srbije angažovane u dežurnoj jedinici lovačke avijacije u okviru stalno zadejstvovanih snaga u sistemu RViPVO, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Ministar je prisustvovao davanju uzbune za pripravnost i pokretanje te jedinice i po prvi put poslije više ovakvih događaja organizovanih što za vojne zvaničknike što za javnost, dežurni par aviona je zaista i poleteo.
 
Jedan od pilota koji su leteli na vazduhoplovima MiG-29 je komandir dežurne jedinice lovačke avijacije major Dejan Janković, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane. On je istakao da je prikazana simulacija pojavljivanja nepoznate letjelice iznad teritorije Republike Srbije:

"Simulirano je podizanje pripravnosti i poletanje dežurne jedinice, a kao što se moglo vidjeti, uspješno smo izvršili presretanje tog vazduhoplova i izvršili njegovu identifikaciju. Nakon toga on je nastavio svojim putem, pošto je riječ o avionu koji nije ugrožavao vazdušni prostor Srbije i vratili se na aerodrom uz bezbedno sletanje, a dežurna jedinica je time prevedena u niži stepen pripravnosti", objasnio je major Janković.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić istakao je da se na aerodromu Batajnica u stalno zadejstvovanim snagama u sistemu PVO nalazi i ova dežurna jedinica, čiji su piloti i tehnički sastav 365 dana u godini spremni da polete u svakom trenutku, u bilo kakvim meteorološkim uslovima, danju ili noću, kako bi branili vazdušni prostor Republike Srbije.

(tangosix.rs)

Tagovi: