Direktor Kancelarije za KiM

Petković: Priština sudbinu nestalih koristi za politički obračun sa Beogradom

  • Izvor: SRNA
  • 30.08.2022. 16:54

Današnje istupanje predstavnika Privremenih institrucija samouprave u Prištini, na Međunarodni dan nestalih, pokazuje da njima nije stalo ni do sudbine nestalih, ni do rješavanja ovog pitanja, već isključivo do napada na zvanični Beograd, poručuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

U najmanju ruku su degutantni i neprimjereni pokušaji politizacije ovog duboko humanog pitanja od strane Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, kojima su obračun sa zvaničnim Beogradom i antisrpska agenda iznad svakog drugog motiva i cilja, a nestali tokom sukoba na Kosovu i Metohiji za njih su samo oruđe za neuspjelu političku propagandu, navodi se u saoštenju direktora Kacelarije za KiM.

- Za razliku od Prištine, Beograd je nepokolebljivo opredjeljen da se potraga za nestalima izdigne iznad dnevne politike i da se rasvijetli sudbina 1.620 nestalih lica, jer vjerujemo da porodice i preminuli zaslužuju mir i zbog toga smo i u okviru dijaloga u Briselu pokrenuli ovo pitanje - poručuje Petković.

Beograd je do sada pretražio sve, ukupno 23 lokacije, koliko je Priština zahtjevala u okviru potrage za nestalim licima, među kojima je i posljednja - rudnik Štavalj, dok vlasti u Prištini i dalje odbijaju da sa srpskim i međunarodnim ekspertskim timovima omoguće pretragu devet lokacija, za koje posjedujemo informacije da skrivaju tijela ubijenih Srba.

Direktor Kancelarije za KiM podsjeća da je Beograd zahtjevao da se pretraže Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Jugovo kod Istoka, Budisavci i Baljevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja kod Đakovice, ali do dana današnjeg Priština to ne dozvoljava.

- Beograd će nastaviti da insistira da se rasvijetli sudbina svakog pojedinačnog lica koje se vodi kao nestalo tokom sukoba na KiM i da ulaže maksimalne napore da se i u okviru dijaloga u Briselu postigne sporazum koji bi trebalo da pruži značajan okvir i osnovu za rješavanje ovog civilizacijskog pitanja.

Nažalost, i na tom polju se pokazalo da Priština ne želi da se rasvijetli sudbina nestalih već da ovim pitanjem pokušava da ucjenjuje i pritiska Beograd, postavljajući nekakve nemoguće uslove i formulacije kojima želi da kriminalizuje sve Srbe - zaključuje u saopštenju direktor Kancelarije za KiM.

Tagovi: