Ispred Hrama u Prištini

Petković o albanskoj zastavi: Pljuvanje u lice čitavom srpskom narodu

  • Izvor: SRNA
  • 21.10.2022. 07:44

Na Hram Hrista Spasa u Prištini okačena je albanska zastava, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da se tim činom pljuje u lice čitavom srpskom narodu i da je ova svetinja jedan od najtužnijih simbola srpske golgote.

Petković je naglasio da je uništavanje tuđih svetih mjesta izraz najvećeg primitivizma i agresije, čemu Srbe uči istorija na tragičan način.

"Tamo gdje su gorele i uništavane tuđe bogomolje, nedugo potom su goreli i uništavani oni koji su se u njima molili", kaže Petković.

On je podsjetio da je Hram Hrista Spasa korišćen kao set za snimanje spotova, kao smetlište i javni ve-ce, kao pano za ispisivanje poruka mržnje prema Srbima, a da je sada postao i jarbol za albansku zastavu.

Petković je ukazao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji svakodnevno izložen provokacijama, obespravljivanju i nasilju, ali neki od tih napada su postali simbol stradanja srpskog naroda, saopšteno je iz ove kancelarije Vlade Srbije.

Dok Priština na sve načine pokušava da sebe predstavi kao nekakvu oazu mira, upravo u njenom samom centru se na najbesprizorniji način skrnavi hram Srpske pravoslavne crkve, čime se pljuje u lice čitavom srpskom narodu, istakao je Petković.

On je istakao da Beograd zahtijeva i od donosilaca političkih odluka u Prištini, ali i od predstavnika međunarodne zajednice na terenu da ne zatvaraju oči pred ovakvim incidentima, jer oni, ne samo da su strašni sami po sebi, već predstavljaju i nagovještaj još strašnijih zlodjela i nesreća.

"Ne upirući prstom ni u koga, tražimo samo da se osigura da simboli srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji - naše crkve, manastiri i istorijski lokaliteti - budu, ako ne poštovani, onda barem zaštićeni od napada ekstremista i vandala", rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, sve dok se ovakve stvari budu događale, izlišno je govoriti o bilo kakvom pomirenju, suživotu i građanskom društvu na Kosovu i Metohiji.


Tagovi:
  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.