Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Petković: Kurti poslao policiju na sjever da izazove novu krizu

  • Izvor: SRNA
  • 02.11.2022. 20:46

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da prisustvo patrola albanske saobraćajne policije na sjeveru Kosova predstavlja najgrublje kršenje Briselskog sporazuma i namjeru premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da izazove novu krizu.

Petković je najavio da će o ovom flagrantnom kršenju sporazuma iz Brisela obavijestiti i posrednika u dijalogu Beograda i prištine Miroslava Lajčaka, kao i predstavnike svih relevantnih međunarodnih misija koje djeluju na prostoru Kosova i Metohije i da će zahtijevati da se Kurtijevi policajci hitno povuku sa sjevera.

On je ocijenio da Kurti povlači poteze kojima želi da podigne tenzije zato što je nervozan i što mu je propao plan da Srbe podjarmi i natjera da se odreknu svojih KM tablica.

"O tome svjedoči ne samo minorni broj preregistrovanih vozila, već i odluka naših policajaca iz Regionalnog policijskog direktorata Sever da svojim sugrađanima ne izdaju nikakve opomene, jer oni nisu formirani da bi ispunjavali političke naredbe iz Prištine, već da čuvaju red i mir", naveo je Petković u saopštenju.

Ističući da daje punu podršku stavu da policija na sjeveru nije tu da bi kažnjavala Srbe bez ikakvog osnova i sprečavala slobodu kretanja, Petković je podsjetio da je Briselskim sporazumom predviđeno da je isključivo Regionalni direktorat policije Sever nadležan da obavlja policijske poslove u četiri većinski srpske opštine na sjeveru i da sastav policije mora da odražava etničku strukturu ovog dijela pokrajine, gdje su Srbi apsolutna većina.

"Zato pripadnici saobraćajne policije iz Prištine nemaju ni jedan jedini razlog, opravdanje ili osnov da borave u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i Srbima uručuju opomene, jer je to zona odgovornosti isključivo Regionalnog direktorata policije Sever", ukazao je Petković.

On smatra da su narodu, umjesto suludih akcija Aljbina Kurtija, potrebni mir i stabilnost, kao i poštovanje postignutih sporazuma.

"Nikakvo maltretiranje i progon Srba na Kosovu i Metohiji u najnovijem militantnom zanosu Aljbina Kurtija, Beograd neće dopustiti i zato je Prištini bolje da se vrati dijalogu o normalizaciji odnosa, jer sve mimo dijaloga vodi nas u neželjenom smjeru, što Beograd nikako ne želi", poručio je Petković.

Petković je naglasio da su Srbi još jednom pokazali da kada su složni i jedinstveni u odbrani svojih legitimnih građanskih i demokratskih prava, ali i osnovnog ljudskog prava na slobodu kretanja, nema te sile koja ih može slomiti, pogotovo kada je riječ o nelegalnim prištinskim odlukama.

Tagovi: