Kancelarija za KiM

Petković: Kurti direktno zaprijetio Srbima ratom

  • Izvor: SRNA
  • 29.06.2022. 19:31

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti najnovijim jednostranim odlukama o srpskim ličnim kartama i registarskim oznakama najotvorenije zaprijetio ratom protiv Srba na Kosmetu.

Petković je u saopštenju ocijenio da odluka institucija u Prištini da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova "KM", "GL", "PR", "UR" i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana, predstavlja direktni udar na sve Srbe južno, a posebno sjeverno od Ibra.

On smatra da je nedopustivo da na ovakvu prijetnju sukobom i odmazdom predstavnici međunarodne zajednice ćute, praveći se nevješti dok Kurti priprema početak velikog sukoba i napad na Srbe do kraja septembra.

"Svojim ćutanjem, oni postaju direktni saučesnici nove destabilizacije prilika na terenu u režiji Aljbina Kurtija", rekao je Petković.

Petković je poručio da Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani i da im se oduzima legitimno stečena imovina, kao i da to dobro treba da znaju svi i u Prištini i Briselu.

Vlada u Prištini uvela je reciprocitet za osobe koje sa ličnom kartom izdatom u centralnoj Srbiji ulaze na Kosovo i Metohiju, zatim ponudila je mogućnost preregistracije vozila sa srpskih na lokalne - "RKS" tablice, a odlučila je i da se nastavi sa primjenom stikera za registarske automobilske tablice.