Kosovo

"Kurti će od regiona napraviti bure baruta ako ga neko ne zaustavi"

  • Izvor: SRNA
  • 25.08.2022. 20:56

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Petar Petković rekao je da je sada sasvim jasno ono na šta Beograd od početka upozorava - da je jedini i pravi cilj premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija izazivanje sukoba i protjerivanje srpskog naroda i da će, ukoliko neko ne zaustavi Kurtija - on od cijelog regiona napraviti bure baruta.

Petković je rekao da Kurtijeva izjava da niko ne može da spriječi specijalne jedinice ROSU da intervenišu na sjeveru Kosova predstavlja otvorenu prijetnju sukobima i eskalacijom nasilja na sjeveru pokrajine.

On je ocijenio da je Kurtijeva izjava direktna i ogoljena prijetnja nasiljem, silom i sukobima koje priziva da bi zauzeo sjever Kosova kojim je godinama opsjednut.

Petković poručuje da Beograd neće dopustiti progon i nasilje nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i naglašava da ROSU nema šta da traži na sjeveru Kosova, ni po jednom jedinom slovu i bilo kojoj tački bilo kog sporazuma.

"Za Kurtija imam samo jednu poruku - NATO je dužan da spreči svaki pokušaj upada ROSU na sever! Ako oni neće, upade ROSU će sprečiti srpski narod!", istakao je Petković u saopštenju.

Petković je podsjetio da je za policijske poslove na sjeveru, prema prvom briselskom sporazumu, nadležan isključivo Regionalni direktorat policije - Sjever, u kojem prema etničkoj strukturi mora biti najmanje 95 odsto Srba, a čiji se komandant bira na prijedlog četiri gradonačelnika sa sjevera Kosova i Metohije.

"Posebno ističem da takozvane jedinice ROSU koje predstavljaju do zuba naoružane formacije sa oklopnim vozilima ne smeju na sever Kosova i Metohije bez dozvole komandanta Kfora i četiri srpska gradonačelnika, a na osnovu sporazuma koji je Priština potpisala sa NATO-om 2013. godine", ističe Petković.

Petković kaže da su maske pale i da je Kurti spreman na sve.

"I ukoliko neko ne zaustavi ovog čoveka, on će od celog regiona napraviti bure baruta jer je spreman na sve. Beograd će učiniti sve da sačuva mir, ali neće dopustiti progon i nasilje nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji", naveo je Petković.