Njegova svetost

Patrijarh Porfirije u manastiru Krka: Mir je uvijek dar Božji

  • Izvor: Tanjug
  • 19.08.2024. 15:59

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Krka povodom praznika Preobraženja Gospodnjeg, gdje je poručio da su mir i ljubav osnovni principi života u Hristu i naglasio značaj preobražaja čovjeka iznutra koji vodi ka istinskoj duhovnoj obnovi i skladu sa Božjom tvorevinom.

- Bez mira suvišno je i, da ne kažemo, bezumno govoriti o bilo čemu, a mir je uvijek dar Božji. Mir se daje onome ko je otvoren za riječ Božju, za riječ Hristovu. Onda kada razumijemo riječ Hristovu sve u našem životu počinje da biva u skladu sa Njegovom riječju - rekao je patrijarh u besjedi.

Ako smo, istakao je, na stranputici, ako smo daleko od sebe, od svojih bližnjih, ako smo daleko od Boga, kada poslušamo riječ Hristovu i unesemo je u svoj život i ona počne da biva naš zakon, mi se preobražavamo polako, korak po korak, usklađujemo se sa Bogom, usklađujemo se sa sobom, a onda tako usklađeni počinjemo da živimo sa svim što je tvorevina Božja, u skladu sa ljudima koji su oko nas i koje susrećemo, ali i u skladu sa čitavom tvorevinom Božjom, u skladu sa prirodom.

- Braćo i sestre, u radosti smo se sabrali u ovoj velikoj pravoslavnoj svetinji, u manastiru Krki, u predivnom krajoliku, u tvorevini Božjoj koja svjedoči o Njemu, jednom u Trojici Bogu, Ocu i Sinu i Svetom Duhu. Sabrali smo se u radosti bezobalnoj, neopisivoj i nadumnoj da se molimo za mir u svijetu, da se molimo za mir u duši našoj, u duši svakog od nas ponaosob. Sabrali smo se da se molimo za mir, da mir imamo sa Bogom, da mir imamo u sebi i u svojim u porodicama, da ima mira u komšiluku, da ima mira uopšte među ljudima. Bez mira je suvišno i, da ne kažem, bezumno govoriti o bilo čemu - naveo je patrijarh.

Istakao je i da je mir uvijek dar Božji, saopšteno je na portalu SPC.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.