Patrijarh Porfirije otvorio Muzej crkvenih starina Eparhije niške

  • 23.04.2021. 22:54

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije otvorio je večeras u Nišu novoformirani Muzej crkvenih starina Eparhije niške, u kome će od danas biti izložena i arhijerejska odežda pokojnog patrijarha srpskog Irineja, kao i druge lične stvari koje je patrijarh Porfirije darivao muzeju.

Vladika niški Arsenije blagoslovio je početak rada muzeja i na otvaranju podsjetio na slavnu istoriju Eparhije niške o kojoj svjedoče muzejski predmeti.

Svečanom otvaranju je, u ime Ministarstva kulture i informisanja Srbije koje je finansijski podržalo osnivanje Muzeja, prisustvovao i pomoćnik ministra Dejan Masliković.

Formiranje Muzeja crkvenih starina Eparhije niške započelo je 2018. godine, sa blagoslovom episkopa niškog Arsenija, uz veliku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije, koje je u periodu od 2018. do 2021. godine kroz više projekata podržalo nekoliko važnih faza u formiranju Muzeja.

Izloženi predmeti vode posmatrače kroz vijekove slavne istorije nekada Mitropolije, a danas Episkopije niške.

Među njima je i kolekcija starih i rijetkih knjiga, od kojih najstarija datira iz 1592. godine, a riječ je o bogoslužbenoj knjizi Opšti minej za maj.

Biće izloženi i pokloni kojima je ruski car Nikolaj Drugi darivao niški katedralni hram, kao i lični predmeti slavnih niških mitropolita i episkopa.

U muzeju će biti izložen i stari kivot u kome su čuvane mošti Svetog Georgija iz prokupačkog hrama Svetog Prokopija, kao i rijetke ikone, stare fotografije i arhivalija od izuzetnog značaja za istraživače u oblasti teologije, istorije, kulture i arhivistike.

Patrijarh Porfirije sutra će služiti svetu liturgiju u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na Apostole u Nišu.

(Foto: Mihajlo Lazarević)

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program