Njegova svetost

Patrijarh Porfirije: Od našeg jedinstva zavisi sva naša sreća i svi naši uspjesi

  • Izvor: ATV
  • 15.09.2024. 19:21

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je danas da je jedinstvo nasušna potreba svetosavskog roda, poručujući da sloga, jedinstvo i mir moraju biti sačuvani.

Patrijarh je, u besjedi na svečanoj akademiji u Novom Sadu povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, rekao da je jedinstvo neprestani zadatak za Crkvu i svaku drugu ljudsku zajednicu.

On je naveo da su u imenu praznika tri ključne tačke na kojima počiva srpski rod, od kojih je prva jedinstvo.

- Zato je danas višestruko korisno da podsjetimo sebe i sve naše sunarodnike, ne samo u Srbiji i Srpskoj, nego i u svim našim ovozemaljskim postojbinama, gdje god da živimo, da žive da od našeg jedinstva u dobru, ljubavi, pravdi, istini i vjeri u Hrista zavisi sva naša sreća i svi naši uspjesi, lični i zajednički. Zbog toga moramo čuvati jedinstvo kao najveću svetinju, zavjet koji smo primili od predanja, blagoslov koji treba da predamo potomcima - poručio je patrijarh srpski.

On je dodao da je sloboda neodvojiva od jedinstva, ističući da nema istinske slobode bez Hrista, da je to ideal i imperativ koji baštini srpsko nasljeđe, koji je svojstven i čovječanstvu.

Pratite nas i putem Vibera