Manastir Svetog Luke kod Varvarina

Patrijarh osveštao rusko carsko zvono u manastiru Bošnjani

  • Izvor: SRNA
  • 31.10.2022. 16:48

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije osveštao je rusko crkveno zvono u manastiru Svetog Luke kod Varvarina, u Eparhiji kruševačkoj, najveće na Balkanu, koje je poklon iz Rusije.

Na ovaj način obistinile su se dalekovide riječi Oca Tadeja vitovničkog koji je kazivao kako će se sa tog mjesta jednog dana začuti zvonjava "carskog ruskog zvona".

Zvono teško 15 tona manastiru su poklonili dobrotvori iz Sankt Peterburga, izradili su ga ruski livci, a na njemu su oslikane figure Svetog Save i Svetog Simeona, carske porodice Romanovih, kneza Lazara i Svetog Sergeja Radonješkog. Procjenjuje se da će se zvonjava čuti na daljini od oko 40 kilometara.

Patrijarh Porfirije osveštao je ovo zvono prije održavanja liturgije, koju su sasluživali episkopi kruševački David i šumadijski Jovan, hvostanski arhimandrit Aleksej, episkop jegarski Nektarije, episkop lipljanski i vojni arhimandrit Dositej Hilandarac i sveštenstvo, javila je TV Hram.

Patrijarh je u besjedi istakao da manastir Svetog Luke doživljava treću obnovu i da je velika radost i blagoslov da se svetinje, manastiri u srpskom narodu i podižu i obnavljaju.

"Tako imamo šansu i da se obnovimo kao narod", istakao je patrijarh Porfirije i naglasio da je srpski narod pravoslavna vjera i Crkva čuvala kroz istoriju, uobličila.

Patrijarh je napomenuo da danas važi slogan "čini što ti srcu drago", ali da se postavlja pitanja - šta ako srce nije čisto, te naglasio da se istinska mudrost ne stiče sabiranjem intelektualnih znanja, nego očišćenjem srca i unutrašnjeg bića.

Patrijarh Porfirije je napomenuo da je sveti apostol jevanđelista Luka bio ljekar, ali je u dubini njegovog djelovanja bila vjera u Hrista i znao je da čovjeku nije dovoljno da ima samo zdravo tijelo, nego da mora imati i zdrav duh i dušu, koja ne može bez Duha Svetoga, bez Hrista.

Nova crkva posvećena je svetim mučenicima Lazaru Hrebeljanoviću i Nikolaju Romanovu, a iako je uz neimarske poduhvate godinama unazad dobijala zvona kojih sada broji 12, jedno posebno zvono pristiglo je ove godine iz Rusije, koje sadrži izlivene prikaze pomenutih mučenika, uz ikone Svetog Save, Svetog Simeona i Svetog Sergeja Radonješkog.

Rusko carsko zvono nosi još jedno ime - "Zvono na uzbunu", a prema riječima igumana manastira oca Alekseja Bogićevića, zvonjava će se čuti i do 40 kilometara od svetinje, čuće se u čitavom Kruševcu i opominjaće ljude da ne skreću sa puta pravoslavlja.

Otac Aleksej rekao je da se ovim posvjedočilo proročanstvo oca Tadeja vitovničkog od prije 20 godina da će se na ovom svetom mjestu čuti "carsko rusko zvono".

On je podsjetio da je otac Tadej govorio i da se "ovdje hoda po kostima mučenika", misleći na kosti postradalih Srba i Rusa prilikom varvarinske bitke protiv Turaka 1810. godine.

Lukin manastir u Bošnjanu kraj Varvarina koji se nerijetko pominje i kao manastir Bošnjani potiče još iz 14. vijeka, a krasi ga bogata istorija ne samo blagodeti i svetih čuda, već i razaranja i pustošenja.

Manastir Svetog Luke "iznikao" je za dvije decenije na divljem kupinjaku pored velikog hrasta-zapisa. Crkva je preporođena tek 2003. godine kada je počela da poprima sadašnji izgled. Danas je ovo jedan od najposjećenijih manastira u Srbiji.

Manastir danas ima Saborni hram i veličanstvene crkve sa izuzetnim freskama, ikonama, zvonicima, a pored crkve bogate freskama, ikonama i relikvijama iz Pećke patrijaršije, krase ga i biblioteka, ljetnjikovac, konak i izvor sa ljekovitom vodom.

Pored Pećke Krsnice i Hrista Spasitelja oslikanih u Pećkoj Patrijaršiji, krase je, između ostalog, ikona Bogorodice Trojeručice sa Hilandara i ikona Bogorodice Mlekopitatelnice živopisane u Kareji.

U kompleksu je skit Presvete Bogorodice Pećke Krasnice, pčelarska kućica, jedinstveno groblje od starih nadgrobnih spomenika i 130 krstova. 

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.