Major policije o pravcima potrage

Otkriveno da li je Danka bila na mjestu s kog je majka prijavila nestanak

  • Izvor: Kurir
  • 01.04.2024. 16:57

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a Srbije govorila je o reakciji policije na nestanak djevojčice Danke Ilić (2), a za "Kurir" je otkrila da li je nestala djevojčica zaista bila na mjestu na kojem je navedeno da je bila posljednji put.

Da podsjetimo, djevojčica Danka Ilić nestala je u utorak 26. marta oko 13 časova kada je na sebi imala crne patike, ljubičaste pantalone i maslinasto zelenu jaknu.

"Operativno postupanje na policiju Austrije je usmjereno nakon dostavljanja snimka djeteta koje je u društvu dvije žene, strane državljanke zapažene na teritoriji te zemlje u cilju utvrđivanja da li se na snimku nalazi nestalo dijete, Danka Ilić, na osnovu specifičnih obilježja na licu i tijelu. Na snazi je i žuta potjernica koja je raspisana preko Interpola u cilju dobijanja informacija radi pronalaska djeteta kada se pojavi sumnja da se nalazi van teritorije Srbije. Ambasada Srbije u Austriji je dala saopštenje i uputila apel svim građanima da o svim saznanjima obavijeste policiju Austrije ili Srbije", rekla je Otović Pjanović.

Bečka policija traga za ženama zbog nestanka d‌jevojčice Danke (2)

Bečka policija traga za ženama zbog nestanka d‌jevojčice Danke (2)

Potom je odgovorila na pitanje da li je informacija o djetetu koje je viđeno u Beču stiglo preko platforme "Pronađi me". Ona je objasnila kako radi platforma.

"Sistem za hitno obavještavanje javnosti o nestanku djeteta i maloljetnog lica 'Pronađi me', se zatvara po pronalasku djeteta ili isteka roka od 48 časova od aktiviranja platforme, pri čemu se svim korisnicima procesa šalju podaci o zatvaranju aplikacije i potreba brisanja svih informacija na fajlovima. Kako je istekao rok od 48h, platforma je zatvorena, kao i obustavljeno svako postupanje, pa navedeno obavještenje da je dijete viđeno u Beču nije dostavljeno preko platforme, već uz koordinaciju rukovodioca UKP/SSK na mejl adresu ministarstva", dodala je Otović Pjanović.

Novi trag potrage za nestalom Dankom

Novi trag potrage za nestalom Dankom

Nakon toga je govorila kako se utvrđuje da li je djevojčica zaista nestala na mjestu gdje je to i prijavljeno. Major je objasnila tu proceduru.

"Procedura utvrđivanja da li je prijavljeno mjesto nestanka zaista i pravo mjesto je višestruka. U konkretnom slučaju, preuzimanjem operativno taktičkih i tehničkih mjera je potvrđeno da se dijete u trenutku nestanka nalazilo na mjestu koje je majka navela u prijavi", navela je Otović Pjanović.

Za kraj je odgovorila na pitanje da li postoji sumnja da je dijete ilegalno prebačeno preko granice. Ona je istakla da se uvijek polazi od pretpostavke da je prelazak granice unapred pripremljen.

Mistični simbol na Fejsbuk profilu oca nestale Danke (2): Еvo šta on zapravo predstavlja

Mistični simbol na Fejsbuk profilu oca nestale Danke (2): Еvo šta on zapravo predstavlja

"Kada su u pitanju nestanci djece i kada se sumnja na krivično djelo, uvijek polazimo od pretpostavke da je prelazak granice unapred pripremljen i da je veća vjerovatnoća da se za prelazak koriste alternativni pravci kako bi se izbjegla granična kontrola. Imajući to u vidu odmah po prijavi nestanka šalje se nalog za pojačanu kontrolu svih graničnih prelaza, jer se i pre provere verodostojnosti prijave i ispunjenosti uslova za aktiviranje platforme 'Pronađi me', preduzimaju neodložne i hitne mjere traganja za nestalim licem. Sama platforma ne odlaže redovno policijsko postupanje po prijavama", zaključila je Otović Pjanović.

(Kurir)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: