Monika Živojinović

Oglasila se mama malog Todora: "Vidjeli smo veliku uplatu na računu"

  • Izvor: Telegraf
  • 28.12.2023. 20:11

Posljednja epizoda kviza "Potera" koja je emitovana u ponedjeljak, razniježila je cijelu Srbiju, jer se Veljko Kotlaja (22) iz Priboja odlučio na veoma human gest. On je uspio da pobijedi tragača Milicu Jokanović i zaradi nevjerovatnih 1.740.000 dinara.

On je na samom kraju emisije otkrio da će svoj dio osvojene sume donirati u humanitarne svrhe, odnosno za liječenje malog Todora Stojanovića.

Kako se navodi na sajtu Udruženja "Budi human", dvogodišnji Todor je dijete iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće, a već u prvim danima njegovog života, u porodilištu, dolazi do komplikovanja njegovog zdravstvenog stanja. Opisana je neonatalna konvulzija u prvih 48 sati života, a nekoliko dana nakon toga ustanovljena obostrana upala pluća.

Njegova majka Monika Živojinović, objasnila je kakvo je Todorovo stanje, te je i otkrila kako je reagovala kada je vidjela veliku sumu novca na računu.

"Bili smo u Turskoj, gdje su Todoru rađene analize, trenutno smo kod kuće. Otišli smo na dijagnostiku i liječenje, međutim, njegovo stanje se tamo iskomplikovalo. Većinu vremena je proveo na intenzivnoj njezi, koja je bila jako skupa. U tom periodu smo aktivno sakupljali novac da bismo mogli da isplatimo troškove. Klinika nam, nažalost, nije ponudila ništa osim dijagnostičkih ispitivanja. Kad je dovoljno ojačao da može da putuje, vratili smo se u Srbiju", započela je i dodala:

- Nažalost, još uvijek nismo dobili potvrdan odgovor nijedne klinike koja bi mogla da pomogne u liječenju. Todor je u boljem stanju, budi se, uspijeva da diše bez respiratora određeni dio dana, ali nema drastičnog pomaka u njegovom zdravlju. Aktivno vježbamo i tražimo rješenje po svijetu. Iz tog razloga nismo isključili račun u Fondaciji "Budi human" , jer novac koji tu skupljamo koristimo da platimo konsultacije s klinikama koje koštaju od 1.500 dolara pa naviše", rekla je Todorova majka.

Kako je objasnila, trenutno su u bezizlaznoj situaciji, jer nijedna klinika ne može da ponudi adekvatno liječenje, samo ispitivanja.

"Većina klinika nije sigurna da može da pomogne i uspostavi dijagnozu, jer smo uradili iscrpna genetska ispitivanja. Ne znaju u kom smjeru bi tragali dalje. Jedino što nude da mogu ponovo da odrade su ispitivanja. Mislimo da je besmisleno da se uputimo na tako veliki put i apelujemo za novac, da bi nas u najboljem slučaju samo vratili bez ikakvog rješenja. Veliki je stres za Todora u ovako krhkom zdravstvenom stanju. Uspjeli smo da dobijemo pozitivan odgovor od klinike u Teksasu koja se bavi rehabilitacijom. Probaćemo njihov kućni program, jer još uvijek nismo spremni za putovanje na intenzivan program", objasnila je Monika Živojinović.

Za Veljkov gest je saznala gledajući kviz.

"Gledali smo kviz i tada smo saznali za njegovu odluku. Iznenadili smo se. Nismo apelovali u prethodnom periodu. Ima djece kojoj je stvarno hitan novac, naročito djeci-leptirima. Postoji lijek za njih, ali je jako skup. Zbog toga nismo apelovali za novac, jer smatramo da je u ovom momentu novac potrebniji nekom drugome. Ljetos smo vidjeli veliku uplatu na Todorov račun i iznenadili smo se. Zanimalo nas je ko je uplatio, ali nismo mogli da pronađemo Veljka Kotlaju.

Sinoć smo gledali kviz i shvatili da je to on. Tokom avgusta na portalima je dijeljena vijest daje Todoru potrebna pomoć, ali to je bila stara vijest. Pretpostavljam da je on to vidio i uplatio. Iznenadio nas je njegov potez, kako je uspio da pronađe Todora. Svakog ko je kontaktirao s nama u posljednjem periodu uputili smo na drugu djecu. Takmičar kviza nije kontaktirao s nama, vjerovatno je podatke pronašao u nekoj objavi i donio odluku. Zahvalni smo mu na gestu, ali Todor trenutno nije u životnoj opasnosti", zaključila je.

Pratite nas i putem Vibera