Vučić potvrdio

Odlučeno: Kfor ujutro dobija zahtjev za slanje srpskih snaga na Kosovo

  • Izvor: Agencije
  • 15.12.2022. 21:19

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Kforu ujutro biti uručen zahtjev za slanje srpskih snaga na Kosovo.

"Donijeta je odluka da sada u eletronskoj formi, a sutra ujutru i lično komandantu Kfora uručimo zahtjev da se izvjestan broj, u stotinama, do hiljadu, vrate naše snage na KiM", rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je kazao da ovo je prvi put da je neka Vlada Srbije ovakav zahtjev usvojila.

"Pričalo se da je to uradio gospodin Đinđić 2003, ali nije. On je uputio pismo, ali nije bilo formalno-pravno", rekao je.

Predsjednik je ponovio da očekuje da Kfor to ne prihvati.

"Nisu željeli to ni da čuju jer je to prst u oko onima koji žele da odlučuju o nama bez nas, bez prava, o pravdi i da ne govorimo", rekao je Vučić.

"Želim ljudima u Srbiji da kažem, svim sagovornicima sam donio... Ovo je papir broj 1 - Povelja UN. Ovo je papri broj 2 - Rezolucija 1244. Papir broj 3 - Vojno tehnički sporazum. Papir broj 4 - Briselski sporazum. Papir broj 5 - Sporazum iz Vašingtona. Papir broj 6 - Solunska deklaracija. Pripremamo i papir broj 7", istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije je saopštio kakav je odgovor dobio od međunarodne zajednice.

"Kada sam pitao predstavnike međunarodne zajednice, kažite mi jedan sporazum koji ćete da poštujete. Dobio sam konkretan odgovor - nijedan. 'Mi poštujemo samo ono što nam odgovara'", rekao je.

Istakao je da je došao da kaže ljudima da nisu svemoćni.

Predsjednik je pročitao dio francusko-njemačkog prijedloga, koji se poziva na međunarodno pravo, ali u vezi poštovanja teritorijalnog integriteta obje strane.

"To sam čuo nedavno, prije nekoliko dana. Doslovce mi je rečeno da ne poštuju nijedan ugovor", kazao je Vučić i rekao da ima svjedoka iz međunarodne zajednice koji je prisustvovao tom sastanku.

"Dođe vam iz kože da iskočite kad to pročitate", rekao je Vučić.

U jednom stavu se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacija, drugim riječima, članstvo tzv. Kosova u UN.

"Danas su primili kandidaturu Kosova za prijem u UN. I neki naši prijatelji u Evropi su reagovali fer. Hoću da se zahvalim kiparskom predsjedniku, Špancima, Mađarima, ostalim nepriznavačima i svima koji su nam pomagali", dodao je.

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.