Ivica Dačić

Odbrana suvereniteta i integriteta - ključni prioritet spoljne politike

  • Izvor: SRNA
  • 13.01.2023. 13:49

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta ove zemlje ostaju snažan angažman na odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i odbrana međunarodnog prava.

Dačić je rekao da će Beograd nastaviti da teži da kroz dijalog dođe do kompromisnog rješenja za Kosovo i Metohiju, ali da neće odstupiti od tri ranije zadate crvene linije, a to su da sve što je potpisano sa Prištinom mora biti ispunjeno, da Srbija neće priznati tzv. Kosovo i, ono što je najvažnije - da se Srbima u južnoj pokrajini moraju obezbijediti puna prava i bezbjednost.

- Pred nama je težak put - ostvarivanje ovog naizgled jednostavnog, ali složenog zadatka. Negativno smo iznenađeni selektivnim tumačenjem međunarodnog javnog prava jer se snaga principa zasniva na bezuslovnom poštovanju - rekao je Dačić na tradicionalnom prijemu uoči julijanske Nove godine.

On je zahvalio zemljama koje su dosljedne u nepriznavanju samoproglašenog Kosova, onima koje su taj stav korigovale i onima koje će ga korigovati do pronalaska kompromisnog i održivog rješenja.

Dačić je ukazao da Priština svjesno i sistematično sprečava svaki mogući dogovor što se vidi na pokušaju ubistva srpske djece u Štrpcu uoči Božića, kao i hapšenja mladića u Klokotu.

- Stoga je potrebna šira osuda ovakog djelovanja međunarodne zajednice, uz pravilno uočavanje okolnosti, kao i obezbjeđivanje povećanog prisustva Kfora i UNMIK-a - rekao je Dačić.

Kada je riječ o evrointegracijama, Dačić je rekao da je Srbija posvećena intenzivnoj saradnji sa EU i da postepenim prilagođavanjem ide ka usklađivanju spoljne politike sa EU, ukazujući da je nekorektno što se to od nje traži u okolnostima dvostrukih aršina, vezanih za suverenitet.

On je naveo da bi signal EU da će doći do proširenja bio značajan za sve zemlje regiona, sa kojim će Srbija, kako je rekao, težiti da ostvari što bolju saradnju.

- Težićemo da odnose sa svojim susjedima redefinišemo rješavanjem otvorenih pitanja iz prošlosti i usmjeravanjem zajedničkih bilateralnih agendi ka budućnosti. Ovo nastojanje pokazano je našim nedavnim odlaskom u Zagreb - rekao je Dačić i poručio da se susjedi ne mogu birati, ali se može raditi zajedno.

Dačić je poručio i da, bez obzira na sve što se dešava u svijetu, Srbija ostaje vjerna svojim tradicionalnim prijateljstvima. 

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.