Večernje novosti

Objavljen oglas "Niko nema pravo da zaboravi" povodom "Oluje"

  • 04.08.2018. 08:59

Komesarijat za izbjeglice Srbije objavio je oglas povodom sjećanja na sve stradale Srbe u hrvatskoj akciji "Oluja" 1995. godine, gdje ispod slike sa izbjegličkom kolonom Srba stoji napis "Niko nema pravo da zaboravi".

Oglas je objavljen u "Večernjim novostima" preko cijele stranice u rubrici "Sjećanje".

Centralna državna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" biće održana večeras, u 20.00 časova, u Bačkoj Palanci, kada će parastos žrtvama služiti NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Nakon parastosa uslijediće obraćanje svedoka stradanja Jelene Knežević, koja je u avgustu 1995. godine u izbjegličkoj koloni došla u Srbiju, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovaće predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske, skupština Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici drugih državnih organa Srbije i Republike Srpske.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica tražile spas u Srbiji.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

 

Tagovi: