Ivanjica

O Nikoli i njegovom kućnom ljubimcu priča region

  • Izvor: Agencije
  • 27.09.2024. 20:43

Četrnaestogodišnji Nikola Todorović iz sela Močioci kod Ivanjice ima nesvakidašnjeg kućnog ljubimca. Riječ je lanetu koje je našao u šumi dok je sa ocem brao jagode.

Tek rođena životinja ležala je u travi ispuštajući tužne zvuke, potpuno bespomoćna i uplašena. Nikola je bez razmišljanja lane ponio kući i uz puno ljubavi i truda, udahnu mu nov, bezbrižan život.

– Ja sam ga tu uhvatio i ono je tek tad počelo da pišti. Donijeli smo ga kući i bilo je tu možda dvadesetak dana. Svaku noć sam ustajao na svaka dva-tri sata da ga hranim. Prvo nije htio da jede, jer nije mogao da navikne. Poslije sam u neku posudicu stavio mlijeko, tada je počela lijepo da jede i lijepo je porasla, prešla na vodu i travu, sada ne pije više mlijeko. Poslije sam ga prebacio u štalu i sada je poraslo baš. Samo sa mnom se igra i na mene je navikao – objašnjava Nikola.

Hakeri ukrali podatke o imenima i kontaktima policajaca

Hakeri ukrali podatke o imenima i kontaktima policajaca

Bambika, kako je Nikola nazvao svog kućnog ljubimca, nema roditelje, ali se pokraj njega osjeća bezbrižno i voljeno i svaki dan, kada se vraća iz škole, beskrajno mu se obraduje.

– Ja kad uđem u štalu, ona je puna sreće. Počne da se igra i pišti kada izađem. Neće da pobjegne, obično je oko mene i čim se uplaši, bježi u štalu. Zna gdje je sigurno. Planiram da je pustim u prirodu kad poraste, kad bude velika srna – kaže dječak za portal “Info liga”.

Iako za ove životinje važi pravilo da su veoma bojažljive zahvaljujući porodici Todorović Bambika je postala veoma pitoma pa se odlično slaže i sa Nikolinim drugarima.

– Bilo je prelijepo iskustvo, nismo da sada imali priliku da tako vidimo divlju životinju, ali kao da nije divlja! Bila je baš pitoma i igrala se sa nama, hranili smo je, trčala je kad nas je vidjela i nije se plašila ni malo – priznaje Nikolina drugarica Rada Tomić.

Profesorka srpskog jezika i književnosti, Marija Vuković Đedović, kaže da je za djecu veoma važno druženje sa životinjama i prirodom.

– Djeca iz seoske sredine imaju tu sreću da odrastaju u neposrednom kontaktu sa prirodom. Oni se od malena, ne samo u kući već i u školi uče da tu prirodu poštuju i da rastu zajedno sa životinjama koje ih okružuju. Na časovima često razgovaramo o lepotama prirode i snazi koju ona ima da nas inspiriše da budemo bolja bića. Odnos ovog dečaka sa životinjom svedoči o našoj potrebi da održavamo blizak odnos sa prirodom i da je ljepšu predamo budućim generacijama – kaže Vuković Đedović.

Bambika je već četiri mjeseca u porodici Todorović. Ubrzo će izrasti u lijepu srnu koja će možda potražiti život u svom prirodnom okruženju, ali je sigurno da ljubav i pažnju sa kojom je odgajana u porodici Todorović nikada neće zaboraviti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: