Kosovo

Mještanin Zvečana za ATV: Veoma smo blizu sukoba, naše oči uprte u Beograd

  • Izvor: ATV
  • 10.12.2022. 15:22

Veoma smo blizu sukoba, naše oči su trenutno uprte u Beograd odakle očekujemo pomoć, rekao je za ATV Filip Fićović iz Zvečana, komentarišući akcije snaga Aljbina Kurtija na sjeveru Kosova i Metohije.

Fićović je za našu televiziju rekao da je situacija na cijeloj teritoriji Kosova i Metohije trenutno izuzetno kritična.

"Prethodna noć je protekla mirno, međutim moram reći da je napetost izuzetno velika i da je strah u svakoj pori svakog Srbina na teritoriji cjelokupnog Kosova i Metohije. Strašno je vidjeti te prazne ulice u prethodnim danima na teritoriji, primjera radi, pogotovo Kosovske Mitrovice. Izuzetno je slaba zastupljenost naroda na ulicama, da li zbog straha ili očekivanja novog upada terorista. To je razlog koji dovodi do toga da narod nije raspoložen da napušta svoje domove", priča nam Fićović.

U Euleks, kaže, nema povjerenja, jer je to ekspozitura Evropske unije koja nije nije naklonjena Srbima i srpskim interesima.

"Što se tiče Euleksa ne bih da komentarišem, zato što je to ekspozitura EU, a EU nije naklonjena niti Srbima niti srpskom interesu pogotovo. U prethodnom periodu, pogotovo kada su nastupile ove terorističke akcije od strane tzv. ROSU, nažalost Kfora, koji po rezoluciji 1244 mora da brani Srbe od takvih napada, nije bilo nigdje. Osim u pojedinim slučajevima, kao na primjer kada su upadali u, primjera radi, Leposaviću da oduzimaju srpske zastave. Umjesto da brane srpski narod, oni su bili zaduženi za takve neke akcije", kaže Filip Fićović.

Naveo je i primjer od prije par dana kada je Euleks upao u obdanište i istakao da njihovo opravdanje za to nema smisla.

"Naravno, ne smijemo da zaboravimo, s obzirom na činjenicu da su upali u obdanište. Oni kažu slučajno, ne znam kako jedna takva međunarodna vojna organizacija može slučajno da upadne u obdanište i da plaši djecu koja trenutno spavaju u svojim krevetićima", kaže Fićović.

Srbe ne zanimaju obrazloženja ni Aljbina Kurtija niti bilo koga iz kvazi države, kaže on i posebno naglašava da je njihova država Srbija.

"Prvenstveno mi ne trebamo i nećemo da gledamo bilo kakvo obrazloženje, niti Kurtija niti bilo koga iz te takozvane kvazi države, jer je naša država Srbija, a ne takozvano Kosovo. Nikakva pravna obrazloženja ne mogu da opravdaju takve terorističke akcije, kao što su bili ti upadi u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i u Leposaviću i na drugim teritorijama. Nećemo da zaboravimo da trenutno na sjevernom dijelu KiM postoje dvije, ako ne i više, baza takozvane ROSU", naglašava.

Fićović kaže da su Srbi sa KiM zagledani u Beograd odakle očekuju pomoć i zaštitu.

"Naše oči su trenutno uprte u Beograd i trenutno iz Beograda očekujemo i zahtijevamo pomoć po pitanju odbrane srpskog naroda, srpskog življa i srpskog života što je najbitnije. Takve riječi koje stižu iz Beograda nas veoma ohrabruju. Naravno, zakasnila jeste akcija takvih riječi, kao što je pozivanje na Rezoluciju 1244, ali makar se desila. Činjenica jeste da Briselski sporazum više ne postoji. Sve ove akcije, koje ima separatistička vojska, odnosno takozvana država, jesu se desile u prethodnim danima, ali to su akcije u kontinuitetu već 20 i više godina", priča Fićović i nastavlja:

"Ne smijemo da zaboravimo ni 2004. godinu kada su se desili egzodusi, odnosno etničko čišćenje, kao ni dešavanja prethodnih godina kada su ljudi nestajali, kada su maltretirali maloljetna lica, upadali u kuće. Sada i situacija u Orahovcu. Sve je to veliki kontinuitet, to je pun džak cjelokupnog terorizma koje Srbi trpe. Naravno da takve riječi iz Beograda veoma ohrabruju, ali želimo da se desi".

Za kraj razgovora za ATV Fićović je rekao da je situacija na Kosovu veoma blizu sukoba.

"Što se tiče sukoba, veoma smo blizu, pogotovo na osnovu ovakvih akcija, jer svaka provokacija može da dovede do reakcije", zaključuje on.

Tagovi: