Njegovo preosveštenstvo

Mitropolit Joanikije: Kosovo je danas grdno sudilište

  • Izvor: SRNA
  • 03.05.2024. 08:00

Njegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije istakao je da je Kosovo danas grdno sudilište i da je na njemu pogaženo međunarodno pravo, što ne može proći bez teških posljedica u svijetu.

- Međutim, mi pravoslavni hrišćani se ne uzdamo u čovjeka, nego u Boga i njegovu pravdu. Nadamo se da će Gospod koji uvijek pravedno sudi uslišiti vapaje i molitve naše stradalne braće i sestara sa Kosova i Metohije, da će im dati sigurnost i mir, i bogato ih nagraditi za odanost našim svetinjama i za istrajnost na krstonosnom putu Hristovom - naglasio je vladika Joanikije.

On je u vaskršnjoj poruci podsjetio da Srbi na Kosovu i Metohiji od Kosovskog boja "skoro bez prekida i predaha trpe ubijanja i etnička čišćenja, ali su, uz neizbrojne žrtve i gubitke ostali na svojim ognjištima".

Prema njegovim riječima, najviše boli što za srpski narod, koji je posljednjih decenija pretrpio ubistva i razaranja, paljenje svetinja, uništavanje grobova i kulturnih dobara, nema pravde ni razumijevanja u takozvanoj međunarodnoj zajednici, dok prištinske vlasti, koje rečena nedjela učiniše i čine, zapadne zemlje preporučuju za Savjet Еvrope i ostale međunarodne institucije.

- Kao što ne zaboravljamo stradanja Hristova kada slavimo njegovo Vaskrsenje i pobjedu nad smrću, tako na ovaj svijetli praznik ne zaboravljamo stradanja naše braće i sestara, djece i omladine, pravoslavnih Srba na raspetom Kosovu i Metohiji - istakao je mitropolit Joanikije.

On je izrazio nadu da će Crna Gora u dogledno vrijeme prevazići sve unutrašnje podjele i dostići svijetlu sinergiju i harmoniju različitih slojeva društva.

Vladika Joanikije ukazao je da Srbima bliski narodi, jedni po vjeri, drugi po stradanju, međusobno ratuju, da se svakodnevno proliva ljudska krv i ratni zločini umnožavaju, a djeca ubijaju, nažalost, i na sramotu svijeta.

On je dodao da se od zaraćenih naroda ne čuju pozivi na pregovore i mir, još manje od onih koji ratove planiraju i finansiraju, a da sporadični i jedva čujni pozivi na mir djeluju kao glas vapijućeg u pustinji.

- Tim pozivima mi pridružujemo naš glas za mir, s molitvom Bogu milosti i mira da omekša srca i urazumi čelnike zaraćenih zemalja te da prekinu međusobno krvoproliće da bi što prije postigli mir koji je potreban svima, a najviše njihovim narodima - istakao je mitropolit Joanikije.

On je poručio da Božju ljubav kojom je Hristos obasjao ljude svojim Vaskrsenjem treba svjedočiti najprije dobrim djelima i čovječnim postupcima, pa tek onda i blagim, razumnim i istinitim riječima.

- Sa ovim mislima i molitvenim željama svima, pravoslavnim hrišćanima i ljudima dobre volje čestitamo svijetli praznik Vaskrsenja Hristovog - dodao je vladika Joanikije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.