Bivša županica

Marina Lovrić Mercel osuđena na sedam godina zatvora

  • Izvor: Agencije
  • 29.03.2022. 18:01

Bivša županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić Mercel osuđena je na sedam godina zatvora.

Županijski sud u Zagrebu je objavio presude bivšoj SDP-ovoj županici i saoptuženima za korupciju. 

Lovrić Mervel dobila je jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora što znači da odmah ide u pritvor do pravosnažnosti presude.

Bivša županica ostaje i bez stana u Zadru koji je kupila novcem od mita. Riječ je o stanu od 85 kvadratnih metara u Diklu na koji je upisan sestrić Dalibor Rožanković. Ostaje i bez ušteđevine u banci te dijela imovine u Sisku. 

Što se tiče kazni za ostale saoptuženike, Silvijo Kobešćak je dobio godinu dana zatvora, Dalibor Rožanković je osuđen na 1,5 godinu zatvora, a istu kaznu je dobio i Popec. Za razliku od Lovrić Mercel, ostali optuženici dobili su kaznu manju od pet godina pa će pravosnažnost presude čekati na slobodi. 

Objava presude trajala je sat vremena. Bivša županica presudu je slušala bez vidljivih emocija. 

Tužitelji su izjavili kako su nezadovoljni presudom za prvookrivljenu Mercel i vjerovatno će se žaliti na visinu kazne, a kažu i da su zadovoljni činjenicom da su svi optuženi osuđeni. Advokati optuženih nisu dali izjave.

Optužnicom su uz Lovrić Mercel obuhvaćeni su i preduzetnik Željko Žužić koji je priznao da joj je dao 100.000 evra mita, predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak, Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, sestrić Marine Lovrić Mercel Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić.

Žužić i Rožić su uoči suđenja koje je počelo još 2018., priznali krivično djelo i nagodili se s tužiteljstvom. 

Marina Lovrić Mercel uhapšena je još u aprilu 2014. U junu 2015. protiv nje je podignuta optužnica te je iste godine potvrđena. 

Početak suđenja odgađan je nekoliko puta jer je tadašnji sudija Ivan Turudić odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka sa okrivljenim Željkom Žužićem koji je 2016. priznao da je dao mito županici te je osuđen na uslovnu kaznu.

Nakon Turudićevog povlačenja suđenje je u septembru 2018. formalno počelo ispočetka pred novim sudskim vijećem.

Tagovi: