"Nastavak degradacije situacije"

Lavrov: Istorija Minskih sporazuma se ponavlja na primjeru Kosova i Metohije

  • Izvor: RT Balkan
  • 10.10.2023. 07:33

Nastavak degradacije situacije na Kosovu i Metohiji izaziva duboku zabrinutost ruske strane, jer u tom regionu se ponavlja tužna istorija Minskih sporazuma o Ukrajini, naveo je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u članku "Poštovanje principa Povelje UN u njihovoj cjelini i međusobna povezanost - ključ međunarodnog mira i stabilnosti".

"Nastavak degradacije situacije u tom regionu Srbije izaziva duboku zabrinutost. Cijeli svijet vidi kako se na Balkanu ponavlja tužna istorija Minskih sporazuma o Ukrajini, koji su republikama Donbasa predviđali poseban status i koje je Kijev otvoreno sabotirao uz podršku Zapada", kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da ЕU u ovom trenutku "ne želi i ne može da natjera svoje kosovske štićenike da ispune sporazume Beograda i Prištine iz 2013. o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, koja imaju prava na svoj jezik i tradiciju".

Upoređujući ovu situaciju sa istorijom oko Minskih sporazuma, Lavrov je skrenuo pažnju na to da je u oba slučaja ЕU djelovala kao garant sporazuma.

"Očigledno, njihova sudbina je ista. Kakav je 'sponzor', takav je i 'rezultat'", naglasio je ministar.

Lavrov je naglasio da snabdjevanje Kosova NATO oružjem, kao i pomoć u stvaranju vojske "flagrantno krši fundamentalnu Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN".

Pratite nas i putem Vibera