Leposavić

Kosovski specijalci naoružani do zuba zaustavljaju sva vozila sa srpskim tablicama

  • Izvor: B92
  • 01.11.2022. 17:16

Na ulazu u Leposavić iz pravca Sjeverne Mitrovice stoje dva oklopna vozila specijalne Kosovske policije.

Naoružani su dugim cijevima i zaustavljaju sve automobile sa srpskim tablicama "KM" i uručuju vozačima opomene i uputstva kako da preregistruju tablice na RKS tablice.

Nepuna dva kilometra od punkta kosovskih specijalaca nalaze se i letonski pripadnici Kfora sa dva oklopna vozila, ali kao i tokom prethodnih nedelja samo posmatraju situaciju.

Kako "Kosovo onlajn" prenosi, pripadnici kosovske policije region Sjever, koji su gotovo svi srpske nacionalnosti, tokom jučerašnjeg dana nisu dobili nikakva uputstva od strane Prištine kada je u pitanju odluka kosovske vlade i uputstvo za izdavanje opomena za registarske tablice.

Nakon današnjeg zajedničkog sastanka sa drugim bezbjednosnim strukturama naloženo im je da se drže "po strani" i da će "cijeli posao" do daljeg u vezi sa planom realizacije odluke o preregistraciji raditi pripadnici specijalne kosovske policije, prenosi "B92".

Euleks: Pojačali smo patrole na sjeveru

Policijska jedinica Euleksa (FPU) sastoji se od 105 policajaca i ovaj broj se u posljednje vrijeme nije mijenjao. Međutim, Misija je nedavno povećala mobilne izviđačke patrole na sjeveru Kosova kako bi poboljšala svoju upućenost u stanje, naveli su iz Euleksa za "Kosovo onlajn".

Povodom novonastale situacije u vezi preregistracije vozila i na pitanje da li će "policajci Euleksa u periodu od 1. novembra pomagati Kosovskoj policiji kako bi se izbjegli mogući incidenti" rekli su da je "Euleksova FPU jedinica drugi bezbjednosni odgovor na Kosovu, koja čini dio troslojnog mehanizma gdje je Kosovska policija prvi dio, Euleks drugi, a Kfor treći".

U svojoj ulozi drugog bezbjednosnog odgovora, FPU Euleksa će se angažovati samo na izričit zahtjev Kosovske policije. Bezbjednost žena, muškaraca, djevojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu je naš glavni prioritet i mi ćemo učiniti ono što je potrebno da podržimo stabilnost Kosova, u granicama našeg mandata, i doprinijećemo bezbjednost svog stanovništva, naveli su iz Euleksa.

Prvog dana nakon isteka roka na prelazu Jarinje izrečeno je više od 40 opomena za "KM" tablice. Na Brnjaku su, takođe, pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije izdavali opomene.

Pripadnici Kosovske policije Region sjever nisu tokom današnjeg dana izdavali opomene za "KM" tablice.

Tagovi: