Saopštenje

Kancelarija za KiM: Hapšenje Srba po Kurtijevim spiskovima pod lažnim optužbama

  • 03.08.2024. 12:59

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su jutrošnjim upadima u kuće srpskih domaćina u selu Pasjane albanski policajci vršili premetačinu, razbijali vrata, udarali i maltretirali starije ljude u prisustvu njihove djece i unučadi.

Iz Kancelarije su istakli da je po direktnom nalogu Aljbina Kurtija jutros uhapšeno četvoro Srba pod lažnim optužbama za navodne ratne zločine, iako je riječ o ljudima koji godinama mirno, bez ikakvih problema žive kod svojih kuća.

Slobodan Jevtić bio je oslobođen služenja vojnog roka zbog slabog vida, a prilikom njegovog hapšenja, maljem su razbijena ulazna vrata.

Dragan Cvetković je 90 odsto invalid kojeg su svojevremeno ranili Albanci i otac je lokalnog sveštenika, Dragan Ničić nastavnik je u penziji, a Miloš Šošić, prvi pripadnik takozvane kosovske policijske službe u Kosovskom Pomoravlju, što znači da je još prije 20 godina morao da prođe sve bezbjednosne provjere.

Jasno je, ističe Kancelarija, da novim hapšenjima u Pasjanu antisrpski režim iz Prištine želi da dovede do eskalacije situacije na terenu i da život Srba na Kosovu i Metohiji učini nepodnošljivim, a ponovo se na udaru našlo i Kosovsko Pomoravlje, sredina u kojoj živi najveći broj Srba.

Prema riječima očevidaca i njihovih porodica, specijalna prištinska Rosu policija je prilikom hapšenja kod sebe imala spiskove Srba, a nije pokazala nikakve naloge za pretres, što jasno govori da su privedeni po političkom ključu na osnovu tajnih spiskova.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navodi se da je za sve uhapšene odmah obezbijeđena besplatna pravna pomoć.

- Dežurni srbomrzac Kurti nastavlja da sprovodi teror nad srpskim narodom i severno i južno od Ibra i to je jedino što zna da čini - navodi se u saopštenju.

Očigledno je, ističu iz Kancelarije, da prištinski režim neosnovanim hapšenjima i napadima na sve srpsko ulazi u predizbornu kampanju, jer ništa osim patološke srbomržnje nema da ponudi, osim pritisaka i progona u svim srpskim sredinama sa jedinim ciljem koji podrazumeva iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije.

Kancelarija postavlja pitanje kako međunarodnom faktoru i misijama nije jasno da na prostoru Kosova i Metohije ne postoji nikakva vladavina prava, da Srbe hapse prema Kurtijevim tajnim spiskovima, prema kojima je kriv svako ko je Srbin i da se shodno tome vrše montirani procesi pod lažnim optužbama s ciljem konačnog etničkog čišćenja Srba. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.