Bivši ministar inostranih poslova

Jovanović o francusko-njemačkom planu: Ultimatum EU Srbiji da prizna KiM

  • Izvor: SRNA
  • 26.02.2023. 20:26

Bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović ocijenio je da francusko-njemački plan o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine predstavlja ultimatum Srbiji da prizna KiM i plan za potpunu dominaciju NATO-a na Balkanu.

Jovanović je za Tas rekao da prijedlog njemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsjednika Emanuela Makrona predstavlja ultimatum Srbiji da prizna nezavisnost KiM, koji je propraćen spiskom prijetnji u slučaju da ga Srbija ne prihvati.

"Rečeno je da je taj ultimatum stav cijele EU. Suštinu ne mijenja to što je pred srpskom javnošću taj ultimatum nazvan `novim pregovaračkim okvirom EU koji podržava SAD`. Ultimatum je ultimatum, bez obzira na pakovanje", dodao je Jovanović.

On je istakao da treba reći istinu, da se EU odrekla svoje statusne neutralnosti i da je posljednji dokument dokaz toga da EU bez najave izlazi iz mandata Generalne skupštine UN.

Jovanović je ocijenio da francusko-njemački plan "ne predstavlja ključ za mir, stabilnost i razvoj regiona, naroda ili Evrope u cjelini".

"To je plan potpune dominacije NATO-a na čelu sa SAD nad srpskim narodom i Balkanom, planom pripreme Balkana kao strateške pozicije u globalnom ratu protiv Rusije i Kine", rekao je Jovanović.

Jovanović dodaje da francusko-njemački plan rješenja pitanja KiM samo nastavlja sa "komadanjem/razbijanjem Srbije i srpskog naroda na Balkanu".

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj sazvao je za sutra sastanak na visokom nivou u Briselu o francusko-njemačkom planu.

Očekuje se da će specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak u odvojenim susretima razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom KiM Aljbinom Kurtijem, nakon čega će biti održan zajednički sastanak.