Metriks konsalting

Istraživanje javnog mnjenja: Da li će SNS zadržati vlast u Srbiji i kome građani najviše vjeruju

  • Izvor: ATV
  • 13.12.2023. 21:26

Da li će kormilo Republike Srbije zadržati Srpska napredna stranka, ili će djelimično konsolidovane opozicione snage napraviti iznenađenje? U koga stanovništvo Srbije ima najviše, a u koga najmanje povjerenja? Da li je građanima bliži istok ili zapad i koji su problemi koji ih najviše muče?

Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja donosi istraživanje agencije Metriks konsalting.

Nakon višestrukih uspješnih projekcija izbornih rezultata u Republici Srpskoj, agencija Metriks je po prvi put vršila predizborno istraživanje van teritorije BiH. Uz ukupan uzorak od 1200 punoljetnih ispitanika sa teritorije Srbije (bez Kosova i Metohije), kombinujući telefonski i terenski metod prikupljanja podataka od krajem novembra i početkom decembra, došli su do rezultata u nastavku, koji će svoj test doživjeti 17.  decembra ove godine na parlamentarnim izborima u Srbiji. 

Prema ovim projekcijama, stranke trenutne vlasti će zadržati većinu u skupštini, te ukoliko ostanu na okupu, formirati novu Vladu. Preciznije, SNS lista “Srbija ne sme da stane” projektuje se u intervalu od 39 do 44%, dok lista Socijalističke partije predvođene Ivicom Dačićem, koji gaji premijerske ambicije, može da dobije od 9 do 13% glasova, i tako bude odlučujući faktor za formiranje nove vlade. Konsolidovana proevropska opozicija na listi “Srbija protiv nasilja” će se kretati u rasponu od 21 do 25%, dok će rezultat nacionalne opozicije, koja nastupa u više kolona, zavisiti prije svega od toga da li će liste Narodne stranke i DJB-SDS-Otete bebe preći cenzus. Ukoliko pređu, nacionalna opozicija u zbiru može osvojiti oko 18% mjesta u skupštini.  

Kada govorimo o povjerenju u institucije, stanovništvo najveće povjerenje ima u Srpsku pravoslavnu crkvu, a zatim vojsku, dok najmanje povjerenja imaju u zdravstveni sistem. S druge strane, kao trenutno najveći problem za Srbiju većina vidi pitanje Kosova i Metohije, dok zatim slijedi niska kupovna moć i životni standard, potom inflacija i ekološka pitanja. Po pitanju medija, građani najviše vjeruju javnom servisu – RTS, a slijede N1 i Pink. 

Sedamnaest odsto ispitanih smatra da je život u Srbiji znatno bolji u odnosu na period prije 10 godina. Više je onih koji smatraju da je život uglavnom bolji, 28 odsto, dok samo jedan odsto manje ispitanih misli da je život uglavnom lošiji. 22 odsto je odgovorilo da je znatno lošiji.

Ukoliko SNS zadrži vlast, 28 odsto ispitanih su sigurni da će život u Srbiji biti bolji u narednih pet godina, a 24 odsto misli da će vjerovatno biti bolji. S druge strane, 41 odsto ispitanih je reklo da će svoj glas dati listi SNS, a 21 odsto listi Srbija protiv nasilja.

Najviše ispitanih, njih 37 odsto, smatra da je budućnost Srbije u istoku, Kini i Rusiju, dok u ЕU budućnost vjeruje 31 odsto građana Srbije, prema ovom istraživanju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Kontekst

    Kontekst' donosi pregled i analizu najvažnijih događaja i procesa u regionu i svijetu, razgovore i tumačenja političara, stručnjaka za međunarodne odnose, politikologa, diplomata.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)

  • 21:45 Garavice, dokumentarni film (R) (12+)

    'Dokumentarni film 'Garavice' reditelja Dragana Radovića, u produkciji Fondacije 'Zaboravljeni korijeni'donosi priču o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata.

  • 23:15 Dobro došli u Akapulko (16+)

    'Dobro došli u Akapulko' je američka akciona komedija iz 2019. godine u režiji Ivana Giljerma.