Srbija

Epidemija afričke kuge svinja proglašena na cijeloj teritoriji Čačka

  • Izvor: Agencije
  • 04.08.2023. 18:19

Na cijeloj teritoriji Čačka proglašena je epidemija afričke kuge svinja, rekao je lokalni koordinator aktivnosti na suzbijanju te epidemije Aleksandar Maksimović.

On je rekao da je ta bolest do sada zabilježena u čačanskim selima Mrčajevci, Bečanj, Mojsinje i Zablaće, još šest sela je proglašeno zaraženim područjem, a 20 ugroženim od te zaraze.

Dodao je da su 23 svinje, koje su otkrivene prošle nedjelje prilikom nedozvoljenog transporta u Pakovraću, uništene i propisno zakopane kako ne bi dalje predstavljale potencijalni izvor zaraze.

Afrička kuga svinja na teritoriji Čačka prvi put je zabilježena 4. maja u selu Mrčajevci, a poslije 60 dana pojavile su se nove zaražene svinje u tom i selu Bečanj, poslije čega se bolest raširila.

Afrička kuga je do juče potvrđena na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga, a eutanazirano je 19.740 zaraženih svinja.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije bori cijeli region i pojedine države Evropske unije, a u Srbiji je prvi put dijagnostikovana 2019. godine.

Pratite nas i putem Vibera