Kosovska Mitrovica

Еlek: Kosovski specijalci pretresali sanitet i maltretirali medicinske radnike

  • Izvor: SRNA
  • 08.10.2023. 10:14

Pripadnici specijalne jedinice tzv. kosovske policije zaustavili su rano jutros sanitet Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, izbacivši medicinske radnike iz vozila, uz upereno oružje i prijetnje da "svaki terorista može da obuče bijeli mantil", izjavio je direktor ove bolnice Zlatan Еlek.

On je naveo da je sanitetsko vozilo, u kojem je bio pacijent koji se vraćao iz Beograda, pretresano u Kolašinu, te da su medicinski radnici nakon pretresa pušteni.

"Tokom pretresa policajci su im tražili bedževe i govorili im da svaki terorista može da obuče bijeli mantil i da se vozi sanitetom. Ovo je još jedan vid pritiska na moje kolege koji časno i savjesno rade ovaj posao. Prinuđeni smo da pacijente transportujemo za Beograd kako bi ostvarili svoja prava na liječenje, a ovakvi postupci policije ulivaju strah i pacijentima i zaposlenima u Kliničko-bolničkom centru", rekao je Еlek.

Еlek je napomenuo da je u posljednjih četiri-pet mjeseci bilo više od 210 zaustavljanja, prenijeli su beogradski mediji.


Obustave saobraćaja u Banjaluci

Obustave saobraćaja u Banjaluci

On je naveo da bolnica u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice funkcioniše uprkos otežanom snabdijevanju lijekovima i kiseonikom, rade se hitne hirurške intervencije i porođaji, ali zabrinjava to što je evidentno da prijeti humanitarna katastrofa.

Еlek je rekao da je situacija veoma teška jer se KBC-u troše postojeće zalihe, navodeći da nedostaju antibiotici, fiziološki rastvori, sanitetski materijal, a u posljednje vrijeme i kiseonik.

"Apelujem na međunarodnu zajednicu i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, na Unicef, Unmik i Еuleks, ali do sada nisam dobio adekvatan odgovor kako ćemo se dalje snabdijevati, odnosno da li će nam u skoroj budućnosti biti dopremljeni lijekovi", rekao je Еlek.

On ističe da ovo nije nova kriza za KBC i da je ona nastupila dolaskom na vlast premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija koji sprečava dopremanje lijekova u bolnicu.


Posao za stotine radnika: Pri kraju gradnja proizvodnog pogona u Srpskoj

Posao za stotine radnika: Pri kraju gradnja proizvodnog pogona u Srpskoj

Еlek smatra da je rješenje problema u sprovođenju Briselskog sporazuma koji bi im omogućio kontinuirnu stabilnost kako bi mogli da liječe pacijente bez obzira na nacionalnu i vjersku, pripadnost, boju kože ili njihovo političko opredjeljenje.

"I sada u bolnici imamo pacijente albanske nacionalnosti koje liječimo kao i sve ostale. Ostaje da se nadamo da će neko u međunarodnoj zajednici da shvati situaciju i da nam pomogne", rekao je Еlek i dodao da se strahuje od "banjalučkog scenarija", odnosno da će bebe ostati bez kiseonika.

Pratite nas i putem Vibera