Ministar spoljnih poslova Srbije

Đurić: Srbiji nanesena istorijska nepravda zbog Kosova

  • Izvor: SRNA
  • 04.06.2024. 14:25

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da je Srbiji nanesena istorijska nepravda jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, dok su Srbi na Kosovu i Metohiji izloženi sistematskom šikaniranju, kršenju kolektivnih ljudskih, političkih i ekonomskih prava.

- Najgore što nam se i dalje dešava je strahovit pritisak prema nevećinskim zajednicama, posebno prema srpskoj zajednici - rekao je Đurić u Beogradu na skupu "Kvadratura kruga: Upravljanje promjenama u savremenim međunarodnim odnosima".

U slučaju Srbije, ocijenio je on, pogaženo je i unutrašnje i spoljno međunarodno pravo, a jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, prenijeli su beogradski mediji.

Đurić je istakao da će Srbija nastaviti da aktivno podržava sve inicijative koje doprinose regionalnoj saradnji i integraciji, ali da je upravo suprotno proizvela rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, koja je pokrenuta na nelegitiman način, upitne legalnosti bez odluke nadležnih organa BiH i bez dogovora u regionu.

- Ova rezolucija ima duboko negativan uticaj na proces pomirenja u regionu koji je na Balkanu složen i delikatan. Usvajanje ove rezolucije koja nije rezultat konsenzusa već političkih pritisaka predstavlja ozbiljan korak unazad u procesu pomirenja - naglasio je Đurić.

On je ukazao na to da je upravo Srbija najviše multietnička država na Balkanu sa 24 aktivna nacionalna savjeta, te da joj je izuzetno važna stabilnost regiona.

- Naš pristup se zasniva na viziji o zajedničkoj evropskoj budućnosti. Srbija želi da postane članica ЕU i ta vizija mora da bude utemeljena na principima međusobnog uvažavanja i uvažavanja naše države i našeg naroda - rekao je Đurić.

On je istakao da Srbija uvažava i poštuje sve žrtve iz prošlosti uključujući i žrtve zločina u Srebrenici, te da želi da se sjećanje na njih čuva na dostojanstven način bez korištenja tragedije u političke svrhe.

Dvodnevnu međunarodnu naučnu konferenciju o savremenim međunarodnim odnosima pod nazivom "Kvadratura kruga: Upravljanje promjenama u savremenim međunarodnim odnosima" organizovali su Institut za međunarodnu politiku i privredu i Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: