Ambasador Srbije u SAD

Đurić: ZSO nije koncept koji će trajno zadovoljiti Beograd

  • 26.12.2020. 10:48

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je Zajednica srpskih opština nužnost i preduslov za nastavak procesa normalizacije, a ne koncept koji će trajno zadovoljiti Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji, ukoliko bude prilike da se razgovara o nekom trajnijem, sveobuhvatnijem rješenju.

Đurić je rekao da je Priština samo deklarativno pokazala spremnost na kompromis, ali u praksi godinama pokazuje da joj do kompromisa nije stalo.

"Bilo bi sa naše strane neodgovorno ukoliko bismo, i pored svoje spremnosti da mirnim i političkim sredstvima tragamo za rješenjima na Kosovu i Metohiji, učinili neke nove značajnije iskorake prije nego što Priština potvrdi da je kredibilan sagovornik i ispuni ono što se obavezala", rekao je Đurić za Politiku.

Kada je riječ o pojačanim pritiscima SAD na Srbiju u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Đurić je rekao da, ako se pritisci vrše sa ciljem oktroisanja nekih rješenja koja ne bi bila plod kompromisa i istinskog pomirenja, to nikome ne može donijeti sreću na duže staze.

Komentarišući spekulacije da bi u dijalog Beograda i Prištine mogla da se uključi Madlen Olbrajt, Đurić je rekao da Srbija nije u poziciji da bira s kim će razgovarati, ali da će insistirati na saradnji i međusobnom uvažavanju sa SAD.

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.