Posjeta 9. septembra

Đurić: Vučić će Srbima na Kosovu poslati snažnu poruku

  • 27.08.2018. 10:55

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetiće 9. septembra na Kosovu i Metohiji i mjesta na kojima nijedan predsjednik Srbije do sada nije bio, a Srbima na Kosmetu će poslati snažnu podršku da je Srbija uz njih, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je istakao da će Vučićeva posjeta Srbima na Kosmetu biti jedna od najznačajnijih posjeta Srbima na Kosovu i Metohiji ikada. 

On je rekao za TV Prva da će Vučić tokom posjete Kosovu i Metohiji 9. septembra održati jedan od najznačajnijih govora i dodao da Srbi na Kosmetu s nestrpljenjem očekuju tu posjetu i da će ona značiti ohrabrenje i snagu da istraju na tom prostoru. 

"To neće biti uštogljena i konvencionalna poseta, već će Vučić gledati da bude što više u kontaktu sa narodom i da poseti srpske porodice i bude sa njima tamo gde je najteže. Tamo gde ne očekujete i gde nijedan srpski predsednik nikada nije boravio", naveo je Đurić. 

On je dodao da će Vučić sa Srbima razgovarati otvoreno i nedvosmisleno i jasno reći kako stoje stvari i u međunarodnoj zajednici i o svim drugim pitanjima. 

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti razgraničenja, Đurić je rekao da bi ono moglo da se dogodi samo ako bude podrazumijevalo više političkih prava i sloboda i bezbjednosti za Srbe, kao i više mogućnosti za veću podršku Beograda. 

"Kada budemo imali rešenje koje donosi Srbima više nego danas. Mnogi u Srbiji i međunarodnoj zajednici su za to da Srbija ne dobije ništa. Vučić poručuje da to nije moguće i da Srbija mora da bude jedna od uspešnih strana u tom procesu. Samo ako su interesi Srbije i Srba zadovoljeni", rekao je Đurić. 

On je dodao da Vučić pokušava da riješi taj izuzetno težak problem, umjesto da ga gura pod tepih i da ti razgovori nikada nisu laki ni jednostavni. 

"Naši stavovi o pitanju položaja i statusa južne pokrajine su potpuno različiti. Naša odgovornost je da razgovaramo o rešavanju problema, nastojimo da budemo što dalje od negativnih scenarija, a što bliže rešenju problema i za Albance i za Srbe. Vučić ulaže ogroman trud i energiju, ali izuzetno iritira što mnogi pokušavaju da zastraše Srbe na Kosmetu", dodao je Đurić.